Our Blue King and Red Queen now with free shipping!

Een jeukende hoofdhuid? Met deze 7 tips ben jij hier zo van af! 

Een jeukende hoofdhuid kan een vervelende en zeer hinderlijke aandoening zijn die het dagelijks leven echt kan beïnvloeden. Of het nu sporadisch voorkomt of een terugkerend probleem is: het is belangrijk om de oorzaken te begrijpen en effectieve manieren te ontdekken die jou kunnen helpen om een jeukende hoofdhuid te verminderen. Niet alleen is een hoofdhuid die jeukt irriterend en om gek van te worden, het kan ook een schaamtegevoel opwekken wanneer je flink loopt te krabben. Wij hoeven niet uit te leggen hoe vervelend een jeukende hoofdhuid is en geven je dan ook graag de juiste tips om je hoofdhuid te verzorgen bij jeuk, schilfering, irritatie en droogte. 

Wat kan een jeukende hoofdhuid veroorzaken? 

Er kunnen zoveel oorzaken zijn die een jeukende hoofdhuid veroorzaken. We benoemen hieronder de meest voorkomende oorzaken. 

1. Droge hoofdhuid 
Een van de meest voorkomende oorzaken van een jeukende hoofdhuid is een droge hoofdhuid. Wanneer de hoofdhuid niet voldoende gehydrateerd is kan dit leiden tot schilfering en irritatie, wat resulteert in een onaangename jeukende hoofdhuid. 

2. Roos 
Roos is een veelvoorkomend probleem dat vaak gepaard gaat met jeuk. Het kan veroorzaakt worden door het probleem dat de hoofdhuidcellen zich te snel vernieuwen. Ook kan een overmatige groei van de gist Pityrosporum ovale die op de hoofdhuid aanwezig is, een boosdoener zijn. Deze overgroei leidt tot schilfering en irritatie wat wederom leidt tot een jeukende hoofdhuid. Ook een eetpatroon rijk aan suiker en simpele koolhydraten kan leiden tot overproductie van talg, waardoor roos -gepaard met een jeukende hoofdhuid- kan ontstaan. 

3. Allergieën 
Sommige mensen ontwikkelen een jeukende hoofdhuid als gevolg van allergieën voor haarverzorgingsproducten zoals shampoos, conditioners, haarverf of stylingproducten. Bepaalde stoffen in deze producten kunnen de hoofdhuid irriteren en tot jeuk leiden. Dit kan voor iedereen anders zijn en is dus echt een kwestie van testen en uitproberen wat voor jou werkt of niet werkt.  

4. Huidziekten 
Sommige huidaandoeningen, zoals eczeem of psoriasis, kunnen ook leiden tot een jeukende hoofdhuid. Deze chronische aandoeningen vereisen vaak een specifieke behandeling onder begeleiding van een arts. 

5. Stress 
Als men onder stress of spanning staat, kunnen er chemische reacties in het lichaam plaatsvinden die bepaalde zenuwen activeren. Dit kan jeuk veroorzaken, wat overal op het lichaam kan voorkomen. Deze jeuk door stress varieert van mild tot ernstig. Zo ook op de hoofdhuid, zeker als deze al gevoelig is voor roos. Dit komt omdat roos hormoonwaardes kan beïnvloeden, en hierdoor de microflora van de hoofdhuid kan verstoren. 

6. Hoofdluis 
Hoofdluis is een veelvoorkomend probleem vooral bij kinderen, maar kan ook zeker overgaan op de volwassen hoofdhuid. De beten van deze kleine parasieten kunnen ernstige jeuk aan de hoofdhuid veroorzaken. Het is essentieel om hoofdluis snel en effectief te behandelen. 

Wat kun je doen om een jeukende hoofdhuid te verhelpen? 

Omdat er zoveel verschillende oorzaken zijn, zijn er ook verschillende oplossingen die de jeuk kunnen verminderen. We geven hieronder een paar tips die zeker de moeite waard zijn om jouw hoofdhuid weer jeukvrij te maken:  

1.Gebruik een scalp treatment
Een speciaal scalp serum (hoofdhuid serum/lotion) kan echt niet ontbreken in de strijd tegen een jeukende hoofdhuid en het verbeteren van je hoofdhuid conditie. Ingrediënten als panthenol, glycerine, groene thee-extract en diverse oliën als druivenpit olie, jojoba olie en lijnzaad olie dragen bij aan het verwijderen van build up, werken verzachtend bij roos, herstellen de balans in het microbioom van de hoofdhuid en zijn echt onmisbaar als je een jeukende hoofdhuid hebt. Breng het scalp serum 2 tot 3 keer per week aan op de hoofdhuid, goed inmasseren en niet uitwassen!

2. Massageborstel 
Een haar massageborstel is een ontzettend fijne tool om een jeukende hoofdhuid te verlichten. Een massageborstel kun je zowel op droog haar als op nat haar gebruiken. Door het voorzichtig ronddraaien over de hoofdhuid stimuleer je de doorbloeding, verwijder je zachtjes dode huidcellen en schilfers en kun je stiekem een beetje ‘krabben’ zonder dat je de hoofdhuid beschadigd. Je masseert ook extra goed een product in zoals een scalp serum, shampoo of conditioner.

3. Haarsupplement 
We geven best wat tips om de buitenkant aan te pakken in de strijd tegen een jeukende hoofdhuid. Maar wist je dat het verzorgen van de binnenkant van de hoofdhuid, door middel van haarvitamines en mineralen in de vorm van suppletie, eigenlijk onmisbaar is? Supplementen met vitamine B en de mineralen zink en biotine dragen bij aan het verzorgen van je hoofdhuid van binnenuit, vitamine A zorgt voor een gezonde talgproductie. Een product waar je deze vitamines en mineralen in een keer binnenkrijgt, is het haarsupplement van Skin for Skin.

4. Regelmatig wassen & gebruik de juiste producten 
Was je haar regelmatig om overtollige olie en schilfers te verwijderen. Vermijd echter overmatig wassen, omdat dit de hoofdhuid juist kan uitdrogen. Kies voor een milde verzorgende shampoo met voedende, verzachtende en kalmerende ingrediënten zonder agressieve chemicaliën. De ‘Get clean with me’ shampoo reinigt de hoofdhuid en haren mild terwijl het de hoofdhuid voedt en kalmeert. Daarnaast is deze shampoo vrij van siliconen, parabenen, fosfaten en sulfaten. 

5. Verminder stress 
Stress kan een hele grote trigger zijn op het gebied van een jeukende hoofdhuid. We weten allemaal dat het makkelijker gezegd dan gedaan is: verlaag je stress level…… Hier kunnen we nog wel een aparte blog aan wijden? Geniet van de natuur, beweeg regelmatig, ban zoveel mogelijk mensen of zaken die stress veroorzaken bij je uit je leven, eet en drink zoveel mogelijk gezond. 

6. Vermijd hitte en stylingproducten 
Overmatig gebruik van föhns, stijltangen en stylingproducten kan de hoofdhuid beschadigen. Probeer deze te vermijden of gebruik ze met mate. Droog wel de haren snel na het wassen. Ga zeker niet met nat of vochtig haar naar bed, zo gaat de hoofdhuid broeien en creëer je een goed klimaat voor een jeukende hoofdhuid. Ook breken de haren sneller af. De haren föhnen op een niet al te hete stand is aan te raden.  

7. Raadpleeg een professional 
Als de jeuk aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen, raadpleeg dan de huisarts of een dermatoloog. Zij kunnen de juiste diagnose stellen en een geschikte behandeling voorschrijven. 

Een jeukende hoofdhuid kan frustrerend zijn, maar met de juiste zorg en aandacht kunnen deze klachten vaak effectief worden verholpen. Luister naar je lichaam, geef je hoofdhuid de liefdevolle zorg die het verdient door middel van de voor jou juiste producten en geniet snel van een gezonde, jeukvrije haardos.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
Welkom! Waving Emoji Join Skin for Skin ! Meld je aan om te profiteren van voordeelacties! Registreer Terugkerende klant? Log in
Je bestellijst is nog leeg!

Het lijkt er op dat je nog niks in op je bestellijst heb staan.

Bekijk producten