Voor 14.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden

Aminozuren: wat zijn aminozuren en wat doen ze?

Aminozuren…. Een woord dat ik ken uit de sportwereld en sportvoeding. Niet dat ik die wereld persoonlijk ken begrijp me vooral niet verkeerd. Wanneer je nog eens (zoals in mijn geval) zoekt naar “afvallen zonder er wat voor te doen” kom je bijvoorbeeld terecht bij afval-shakes, die op verschillende sportvoedingssites aangeboden worden. Vaak bieden ze daar ook aminozuren aan in supplement-vorm. Deze amino acids zijn namelijk bouwstenen van eiwitten en spierweefsel. Ze zijn ontzettend belangrijk als je een actieve levensstijl hebt, essentieel voor herstel van weefsel en het beïnvloeden van de functies van organen, klieren, pezen en aders. In deze blog zal ik proberen uit te leggen waarom aminozuren zo belangrijk zijn en hoe Skin for Skin d.m.v. het collageen supplement aminozuren aanbiedt aan het lichaam.

Wat zijn aminozuren?

Je kunt aminozuren zien als de bouwstenen van eiwitten. Je lichaam breekt eiwitten af tot aminozuren en gebruikt ze weer voor verschillende lichaamsprocessen. Van alle aminozuren die je binnenkrijgt wordt een kwart verbrand als energie of plas je uit. De rest wordt gebruikt voor de aanmaak van lichaamseigen eiwitten, die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Collageen is een van de belangrijkste eiwitten in ons lichaam, remember? 

Welke werking hebben aminozuren?

Aminozuren spelen een belangrijke rol bij:

 • De aanmaak van sterk bindweefsel 
 • Wondgenezing en herstel
 • Het vervoer en de opslag van voedingsstoffen
 • De aanmaak van nieuwe cellen
 • De spijsvertering
 • Energieproductie
 • De overdracht van prikkels
 • Het opbouwen en onderhouden van je spieren
 • De groei van gezonde botten

Welke aminozuren zijn er?

Er bestaan 22 verschillende soorten fundamentele aminozuren die je lichaam nodig heeft. Je kunt ze onderverdelen in drie categorieën:

 • Niet-essentiële aminozuren. Deze kan je lichaam zelf aanmaken.
 • Semi-essentiële aminozuren. Hier maakt je lichaam soms niet voldoende van aan om in je behoefte te voorzien. Bijvoorbeeld bij een medische aandoening of na zwaar sporten.
 • Essentiële aminozuren. Deze kan je lichaam niet aanmaken en haal je uit je voeding of uit supplementen.
Niet-essentiële aminozurenSemi-essentiële aminozurenEssentiële aminozuren
AlanineArginineHistidine
AsparaginezuurAsparagineIsoleucine
Cysteïne GlutamineLeucine
CystineGlycineLysine
Glutaminezuur Serine Methionine
Tyrosine ProlineFenylalanine
Hydroxyproline Threonine
  Tryptofaan
  Valine

GOOD NEWS: Skin for Skin collageen bevat alle bovenstaande aminozuren

Wat doen aminozuren voor de huid? 

Van nature zijn aminozuren al aanwezig in je huid. Aminozuren zijn onmisbaar voor je huid. Ze hydrateren en zorgen voor een gezonde, soepele en veerkrachtige huid. Het zijn de bouwstenen van eiwitten en peptiden. Ze helpen het natuurlijke afweersysteem, beschermen en versterken de huid en verminderen tekenen van huidveroudering.

Een van de belangrijkste bouwstoffen van onze huid is collageen. Collageen is een ontzettend belangrijk eiwit en bestaat, net als andere eiwitten, uit aminozuren. Collageen biedt stevigheid en elasticiteit aan de bindweefsels in ons lichaam, waaronder onze huid. Tijdens het verouderingsproces wordt de celdeling in ons lichaam trager en worden de collageenvezels stugger. Ze verliezen hun veerkracht. Dit gebeurt zowel in onze huid als in onze gewrichten, botten en aderen. Het behoud van stevig collageen is dus niet alleen belangrijk voor je jeugdige uitstraling. Collageen speelt een vitale rol in heel je lichaam en daarom is het zo’n waardevol eiwit om extra aandacht aan te besteden.

Collageen bestaat uit aminozuren.
Collageen is een ontzettend belangrijke bouwstof van de huid; het geeft de huid stevigheid en elasticiteit. Collageen is een eiwit en dus opgebouwd uit aminozuren.

Collageen = aminozuren!

Collageen is een ontzettend belangrijk eiwit in ons lichaam! Net als alle andere eiwitten is collageen opgebouwd uit aminozuren. Om nieuw collageen aan te maken heb je dus aminozuren nodig. Skin for Skin collageen wordt door de maag afgebroken tot aminozuren, die door de fibroblasten worden gebruikt om nieuw collageen aan te maken. Ons collageen bevat ALLE aminozuren en helpt dus bij verschillende lichaamsprocessen, niet alleen verzorging van de huid!

Wanneer heb je behoefte aan extra aminozuren?

In de volgende gevallen kun je extra behoefte hebben aan amino acids:

 • Als je je bindweefsel wilt versterken
 • Je hebt een koortslip
 • Je wilt afvallen  
 • Als je intensief sport
 • Wanneer je slaapproblemen hebt

Bindweefsel versterken

Collageen geeft het bindweefsel stevigheid en elasticiteit. Na je 25ste maakt je lichaam steeds minder collageen aan, waardoor die stevigheid verdwijnt en uiteindelijk rimpels ontstaan. Een collageen vezel bestaat uit collageenfibrillen, die op hun beurt bestaan uit meerdere met elkaar verstrengelde ketens van hoofdzakelijk de aminozuren glycine, proline en hydroxyproline. De fibroblast combineert die aminozuren om pro-collageen aan te maken. Dat pro-collageen wordt vervolgens uit de fibroblast naar de extracellulaire ruimte verplaatst. Pas daar worden de collageenvezels gevormd die een zeer belangrijk onderdeel vormen van het bindweefsel in het lichaam. Skin for Skin collageen wordt door de maag afgebroken tot aminozuren, die worden door de fibroblasten weer gebruikt om nieuw collageen aan te maken.

de opbouw van collageen.
De aminozuren glycine, proline en hydroxyproline zijn erg belangrijk voor het maken van collageen.

Lysine en een koortslip

Lysine is niet alleen belangrijk voor de aanmaak van collageen en sterk bindweefsel, maar ook voor de aanmaak van antilichamen. Vanwege deze antivirale eigenschappen wordt lysine ook ingezet als middel tegen bijvoorbeeld een koortslip. Je kunt lysine gebruiken om een koortslip te voorkomen en behandelen. Lysine is ook te vinden in het aminozuur-profiel van Skin for Skin collageen.

Afvallen

Je valt af wanneer je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. Het eten van eiwitrijke voeding met aminozuren kan hieraan bijdragen, omdat je er sneller een vol gevoel van krijgt. Ook dragen eiwitten en amino acids bij aan het behoud van spieren terwijl je gewicht verliest. Daarnaast zijn aminozuren belangrijk voor de aanmaak van lichaamseigen groeihormoon, dat een rol speelt bij vetverbranding.

Sporten en aminozuren?
Aminozuren en sporten: wat hebben deze twee met elkaar te maken?

Sporten

Wanneer je aan krachttraining of een duursport doet, heeft je lichaam behoefte aan meer aminozuren. Hiervan krijg je voldoende binnen met een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Sommige sporters gebruiken daarnaast eiwitshakes en BCAA’s: ‘branded chain amino acids’. BCAA’s bevatten de drie essentiële aminozuren leucine, isoleucine en valine. Omdat deze amino acids de opbouw en het herstel van spierweefsel ondersteunen, kunnen ze bijdragen aan een sneller herstel na een grote sportprestatie.

Slaapproblemen

Kom jij vaak moeilijk in slaap? Dit zou wel eens kunnen komen door een tekort aan aminozuren. Aminozuren zijn namelijk van belang voor je nachtrust. Zo is het tryptofaan van belang voor de aanmaak van melatonine; het hormoon dat je lichaam een seintje geeft om te gaan slapen. Ook glutamine kan bijdragen aan je rust. Glutamine speelt een rol in het verminderen van stress en rusteloosheid. Heb je het idee dat je niet in slaap komt door een tekort aan aminozuren? Dit kan veroorzaak worden door de volgende dingen:

 • Je voeding bevat te weinig aminozuren.
 • Je eet veel fructoserijke voeding. Fructose en glucose zijn vooral terug te vinden in zoete kant-en-klaar producten. Fructose bindt tryptofaan, waardoor je minder melatonine binnenkrijgt. 
 • Je maag-darmfunctie werkt niet optimaal. Onze spijsvertering zorgt ervoor dat lichaamsvreemde stoffen worden omgezet in bruikbare stoffen, zo ook bij aminozuren. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van een tekort aan maagzuur kan dit leiden tot een tekort aan aminozuren. 
In welke voeding zitten aminozuren?
Waar zitten aminozuren in?

Waar zitten aminozuren in?

De essentiële aminozuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken, kun je binnenkrijgen door voldoende eiwitten uit verschillende bronnen te eten. Wil je alle essentiële aminozuren binnenkrijgen? Dan is het is belangrijk om gevarieerd te eten, omdat verschillende eiwitten verschillende aminozuren bevatten. Zo zijn peulvruchten bijvoorbeeld rijk aan lysine en arm aan methionine. Bij granen is dit net andersom. Genoeg aminozuren binnenkrijgen kan zowel op een dierlijke basis, als op een plantaardige basis. Dierlijke bronnen bevatten vaak wel meer aminozuren dan plantaardige bronnen. Met de volgende producten zorg je dat jij genoeg binnenkrijgt: 

Dierlijke bronnen:

 • Vlees: zoals kipfilet, rundvlees of varkensvlees
 • Vis: zoals schol, zalm of tonijn.
 • Zuivel: zoals kwark, kaas, melk of yoghurt
 • Eieren

Plantaardige bronnen:

 • Bonen
 • Linzen en (kikker)erwten
 • Noten en zaden
 • Tempeh
 • Rijst
 • Graanproducten
 • Avocado
 • Paddenstoelen

Skin for Skin collageen wordt door de maag afgebroken tot aminozuren, die aminozuren worden door de fibroblasten gebruikt om nieuw collageen aan te maken. Collageen speelt een vitale rol in heel je lichaam en daarom is het zo’n waardevol eiwit om extra aandacht aan te besteden.

Wanneer gebruik je supplementen?

Heb jij voedselallergieën of dieetwensen waardoor je bepaalde voedingsmiddelen niet eet? Dan is het mogelijk dat je onvoldoende eiwitten en aminozuren binnenkrijgt. Wil je deze tekorten aanvullen? Denk dan eens aan het Skin for Skin collageen supplement. Op een makkelijke, gebruiksvriendelijke manier krijg je alle benodigde aminozuren binnen die je nodig hebt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
Welkom! Waving Emoji Join Skin for Skin ! Meld je aan om te profiteren van voordeelacties! Registreer Terugkerende klant? Log in
Je bestellijst is nog leeg!

Het lijkt er op dat je nog niks in op je bestellijst heb staan.

Bekijk producten