Voor 14.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden

Kun je rimpels verminderen?

Rimpels horen bij het ouder worden (dat hopen we allemaal te mogen worden) en zijn heel natuurlijk. Toch kun je jouw huid helpen om rimpels te verminderen en het verouderingsproces van de huid te vertragen. In dit artikel leggen we je uit hoe een rimpel ontstaan en geven we tips om rimpels te verminderen. Op die manier verleggen we de focus van anti-aging naar beautiful aging

De huid 

Voordat we gaan kijken naar hoe een rimpel ontstaat, is het belangrijk om eerst te kijken naar de verschillende lagen van de huid. 

Opperhuid (epidermis) 

Dit is de bovenste huidlaag, ook wel de muur van de huid, en staat in contact met onze omgeving. Deze huidlaag beschermt ons tegen bacteriën, virussen, schimmels en bijvoorbeeld schadelijke straling uit zonlicht.     

Lederhuid (dermis) 

De lederhuid is de middelste huidlaag, ook wel de fundering van de huid. Deze laag voorziet de bovenste, zichtbare huidlaag van voedingsstoffen. De lederhuid bestaat uit zenuwen, bloedvaatjes en zweetklieren. Daarnaast bestaat deze huidlaag uit een stevige constructie van bindweefsel. In deze huidlaag ontstaan rimpels. 

Onderhuid (subcutis) 

In deze huidlaag bevindt zich het onderhuidse vet- en bindweefsel. De onderhuid scheidt de huid van de spieren en pezen.

Rimpels verminderen
De verschillende huidlagen; rimpels ontstaan in de dermis door onder andere collageen afname.

Hoe ontstaan rimpels? 

Een rimpel is een vouw in het huidoppervlak. Een rimpel ontstaat doordat de huid stevigheid en elasticiteit verliest. Hierdoor verzakt de huid als het ware, waardoor er een vouw in de bovenste huidlaag ontstaat. Rimpels zijn een natuurlijk teken van huidveroudering en worden veroorzaakt door: 

1. Collageen afname 

Huidveroudering begint in de lederhuid (de fundering van de huid), omdat deze huidlaag de componenten bevat die de huid stevigheid en elasticiteit bieden. In de lederhuid bevinden zich de fibroblasten. Fibroblasten zijn de belangrijkste cellen van het bindweefsel. Die fibroblasten produceren collageen, elastine, glucosamineglycanen en hyaluronzuur. Eigenlijk alle ingrediënten die je nodig hebt voor een gezonde, strakke huid. Deze fibroblasten maken met elkaar verbinding en hoe ouder je wordt, hoe slechter deze verbinding wordt, des te minder fibroblasten je hebt en hoe minder collageen, elastine, GAG’s en hyaluronzuur je huid aanmaakt. Op die manier gaat je huid verouderen, je huid gaat als het ware verslappen en inzakken (rimpels ontstaan). Vanaf je 25ste levensjaar maakt je lichaam steeds minder collageen aan, maar er zijn factoren die dit proces versnellen. Lees hier meer over de oorzaken van collageen tekort.

Dit proces kun je eigenlijk vergelijken met een brug. Als je een brug hebt waar maar twee pijlers onder staan, dan gaat de brug op een gegeven moment verzakken. De huid is ook net een brug, waarbij collageen de pijlers zijn. Wanneer de huid gaat verouderen, maakt het steeds minder collageen aan waardoor de huid verslapt (zakt in) en zo ontstaan de eerste rimpels. Wanneer je meer steunpilaren onder de huid zou plaatsen, collageenvezels, ga je dus eigenlijk de balans terugbrengen in de huid. Zo zorg je ervoor dat jouw huid op een natuurlijke manier wordt ondersteund. Dat kun je doen door bijvoorbeeld suppletie in te nemen. 

collageen in de huid
Collageen afname in de huid veroorzaakt rimpels.

2. Zon schade 

Zonlicht is misschien wel de grootste veroorzaker van huidveroudering. Schade door de zon is soms niet direct te zien aan de huid, maar de langetermijneffecten van te veel zon zullen zich op den duur zeker presenteren. UVA-straling bereikt de diepere huidlagen waar het veel schade veroorzaakt. De ultraviolette straling in zonlicht bevorderen de aanmaak van reactieve zuurstofverbindingen (ROS) in de huid. Deze ROS veroorzaken weer oxidatieve schade in de huid, waardoor onze huidcellen tijdelijk of blijvend beschadigen. Dit heeft een negatieve invloed op het herstelmechanisme van de huid, met als gevolg; vroegtijdige huidveroudering. 

3. Vrije radicalen 

Vrije radicalen zijn kleine, reactieve atomen die ons afweersysteem helpen om bijvoorbeeld virussen tegen te gaan. Deze vrije radicalen zijn dus van nature nuttig voor ons lichaam. Wanneer er te veel vrije radicalen ontstaan gaat het echter mis. De vrije radicalen richten zich dan niet alleen op ziekteverwekkers, maar binden zich ook aan gezonde cellen. Cellen die te veel beschadigd raken sterven. Deze schade zie je terug in de vorm van rimpels, huidverslapping en ouderdomsvlekken. Tip: antioxidanten zijn natuurlijke opruimers van vrije radicalen. Wij hebben een verse teablend ontwikkeld boordevol antioxidanten!

4. Spier gebruik 

Dynamische rimpels, bijvoorbeeld kraaienpootjes, ontstaan door een herhaaldelijke spierbeweging in het gezicht. Wanneer een spier samentrekt plooit de huid en ontstaan er rimpels. Doordat de stevigheid en elasticiteit (collageen) in de huid afneemt worden deze rimpels steeds dieper en blijvend. 

5. Hormonen 

Ook hormonen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van rimpels. Bij mannen en vrouwen werkt dit onderdeel echter anders, niet echt verrassend! Bij vrouwen heeft het hormoon oestrogeen invloed op de vorming van nieuw collageen, bij mannen is het hormoon testosteron belangrijk. Vanaf je 45stedaalt de productie van oestrogeen extra hard en dus ook de vorming van nieuw collageen. Het is dan ook belangrijk om voeding die rijk is aan plantaardig oestrogeen (fyto-oestrogeen) toe te voegen aan je eetpatroon. Zeker vanaf je 45ste en tijdens de overgang! Bij een oplopend tekort aan oestrogenen stimuleren fyto-oestrogenen de werking van het oorspronkelijke hormoon. Zo wordt de elasticiteit van de huid verbeterd en de productie van collageen verhoogd. 

6. Zwaartekracht 

Het is erg fijn dat we zwaartekracht kennen op onze aarde, maar voor de huid is het minder fijn. Zwaartekracht zorgt er namelijk voor dat onze huid naar beneden wordt getrokken. Wanneer de huid tijdens het ouder worden steeds meer elasticiteit en stevigheid verliest (door natuurlijke collageen afname) en ook nog eens constant naar beneden getrokken wordt gaat de huid verslappen en ontstaan rimpels. 

Hoe kun je rimpels verminderen? 

Collageen innemen 

Om rimpels te verminderen is een goed collageen supplement een must have! Ons collageen supplement levert het lichaam de juiste bouwstenen om in de huid nieuw collageen aan te maken en zo de huid stevigheid en elasticiteit te geven. 

Collageen draden

Veel vrouwen (én mannen) willen graag rimpels verminderen, maar zijn nog niet toe aan invasieve ingrepen. Dan is de collageen draden behandeling zeer geschikt. De collageen draden worden aangebracht in de rimpel. De ingrediënten in de collageen draden worden opgenomen in de huid en zorgen hier voor collageen stimulatie. Doordat het collageen in de huid wordt gestimuleerd verminderen de rimpels.

Blijf uit de zon 

De zon is een van de grootste veroorzakers van het ontstaan van rimpels. Om rimpels te verminderen is het belangrijk om uit de zon te blijven en wanneer je wel in de zon komt een goede SPF te gebruiken. 

Gezonde levensstijl en eetpatroon 

Roken, het eten van suikers, weinig vitaminen, mineralen en antioxidanten binnenkrijgen, stress, het inademen van toxische stoffen… allemaal veroorzakers van huidveroudering en factoren waar jij invloed op hebt! Al deze factoren breken ons collageen sneller af, waardoor rimpels ontstaan. Een gezonde levensstijl en eetpatroon zijn dus essentieel om rimpels te kunnen verminderen. 

De juiste huidverzorging 

Met ons collageen supplement verzorg je jouw huid van binnenuit. Wat je van buitenaf op je huid smeert heeft ook zeker invloed op de manier waarop jouw huid gaat verouderen. Lees hier uit welke stappen een goede huidroutine bestaat. Er zijn veel ingrediënten die van buitenaf huidveroudering kunnen tegengaan. Hierover vertellen wij je binnenkort graag meer, want in november hopen wij twee nieuwe producten te lanceren die hier perfect op aansluiten. Benieuwd? Schrijf je vast in voor onze nieuwsbrief om goed op de hoogte te blijven. 

Bindweefselmassage 

Met een bindweefselmassage ‘masseren’ we het bindweefsel (de plek waar collageen zich bevindt) en is het de bedoeling de huid zoveel mogelijk te activeren.  Je kunt voordat je begint bijvoorbeeld 1 van onze maskers aanbrengen of je favoriete serum en/of crème. Zo zorg je ervoor dat alle werkstoffen lekker opgenomen kunnen worden door je huid. Lees hier hoe je jezelf een bindweefselmassage kunt geven. 

Ontspan je gezicht 

Rimpels ontstaan door herhaaldelijk spiergebruik; denk aan fronsen en het samenknijpen van je ogen. Merk je dat je veel fronst? Probeer daar op te letten door bewust je gezicht te ontspannen. 

Slapen op je rug 

Wanneer je slaapt op je zij, lig je met je gezicht de hele nacht op een kant van je gezicht. Hierdoor wordt je gezicht urenlang in het kussen gedrukt waardoor het voortdurend plooit. Door te slapen op je rug oefen je geen druk uit op je gezicht en kun je rimpels verminderen. 

Welk collageen kun je het beste innemen om rimpels te verminderen? 

Rimpels, op den duur kunnen we er misschien niet aan ontkomen, maar door de collageenvorming te ondersteunen kun je ze vertragen en zelfs verminderen. Met een collageen supplement geef je jouw huid de juiste bouwstenen om nieuw collageen aan te maken. Collageen kun je halen uit verschillende bronnen: vis, rund, kip en varken. Viscollageen komt daarvan het meest overeen met ons menselijk collageen. Misschien ken je ons verhaal al wel en weet je dat wij een unieke methode hebben gevonden om het collageen uit de huid van de vis te halen zonder de structuur te verknippen (natief viscollageen). Daardoor is de structuur van ons viscollageen nog intact en heb je veel minder hoeveelheid nodig. In plaats van gemiddeld 10 gram hydrolysaat poeder van andere aanbieders, bestaat onze capsule uit 200 mg natief viscollageen. Aan onze capsules voegen we verder alleen nog 20 mg vitamine C toe. Vitamine C is namelijk de bouwstof van collageen. 

In de onderstaande huid scan is te zien dat na gebruik van Skin for Skin collageen, slechts na vijf dagen, het collageenniveau in de huid zichtbaar is toegenomen. De groene stipjes staan voor ons bindweefsel/collageen vezels. De witte stipjes laten ons collageen zien, blauw hyaluronzuur en rood en geel is celactiviteit vernieuwing. Het resultaat? Een stevigere, vollere, gehydrateerde en stralende huid! 

Scan resultaten collageen
De werking van natief collageen in de huid.

Meer informatie over collageen 

Benieuwd naar wat collageen voor jou kan betekenen? Bestel ons collageen supplement in onze webshop! Slechts met 1 capsule per dag werken aan een gezonde, stralende en stevige huid van binnenuit. Makkelijker kunnen wij het niet maken! Download hieronder ons gratis E-book over collageen! Daarin vind je ook een speciale kortingscode waarmee je 10% korting ontvangt op jouw volgende bestelling! 

Ontvang het eBook

Lees alles over beautiful aging in ons eBook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
Welkom! Waving Emoji Join Skin for Skin ! Meld je aan om te profiteren van voordeelacties! Registreer Terugkerende klant? Log in
Je bestellijst is nog leeg!

Het lijkt er op dat je nog niks in op je bestellijst heb staan.

Bekijk producten