Gratis Beach Bag (t.w.v. €19,95) vanaf €85, OP=OP

Wat is eczeem?

Eczeem…. ik kan je er alles over vertellen helaas! Eczeem is een verzamelnaam voor huidziekten met vaak eenzelfde soort huiduitslag. Het is een chronische huidaandoening, die kan wisselen in ernst. Actief eczeem kenmerkt zich door roodheid, zwelling, schilfering, bultjes of blaasjes; oftewel een Ontstekingsreactie.

Eczeem bestaat eigenlijk uit allemaal ontstekingen in de bovenste huidlagen. De bovenste huidlaag is ontzettend gevoelig voor bacteriën, schimmels en infecties wanneer de huidbarrière niet in stand is. Die huidbarrière heeft iedereen van nature, maar mensen met eczeem hebben een huid die uit balans is. Die huidbarrière kan zichzelf niet voldoende herstellen en kan de huid ook niet gaan beschermen waardoor er eczematische klachten ontstaan. Dat kunnen bultjes zijn, schilfers, roodheden, blaasjes enz. 

In deze blog leg ik jullie graag meer uit over de soorten eczeem, de oorzaken en de factoren die invloed hebben op eczeem en behandelingen tegen eczeem. Ook vertel ik graag meer over mijn eigen ervaringen met collageen en hoe ons eigen collageen supplement mijn eczeem uitbraken vermindert.

Wil je alles weten of een gezonde en sterke huid? Download dan onderaan deze pagina ons gratis E-book!

Soorten eczeem

Drie tot vijf procent van de volwassenen heeft eczeem, en zelfs 10-20% van de kinderen! Kinderen die tijdens hun jeugd last hebben van eczeem hebben daar op latere leeftijd vaak nog ongemakken van.

Bij chronisch eczeem gaat het vooral om schilfering en een droge, soms verdikte huid en kloven. In vrijwel alle gevallen heeft de patiënt last van jeuk. Er bestaan verschillende oorzaken voor eczeem, die terug te vinden zijn in de benaming van het soort eczeem. De meest voorkomende eczemen zijn:

 • Constitutioneel of atopisch eczeem: een eczeem die in aanleg aanwezig is.
 • Seborroïsch eczeem: een vorm waarbij een gist waarschijnlijk een rol speelt.
 • Allergisch contacteczeem: op basis van allergie voor een bepaalde stof zoals nikkel.
 • Irritatief contacteczeem: Ontstaat door chronisch, veelvuldig contact met (zwak) irriterende stoffen zoals water en zeep.
 • Een mengvorm van deze drie eczemen.

Eczeem, dauwworm, atopisch, dermatitis. Hoe je het ook wilt noemen: het is ontzettend vervelend, en dan druk ik me nog zacht uit. Men zegt toch wel eens: jeuk is erger dan pijn? 

Eczeem huid t.o.v. een normale huid

Oorzaken eczeem

Voor het ontstaan van eczeem is niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen, de erfelijke aanleg is de belangrijkste, maar interne en externe factoren spelen ook een rol.

Factoren van invloed op de huid en eczeem:

 • Klimaatfactoren, zoals droge lucht
 • Ziekte, stress en emotionele spanning
 • Huid bacteriën
 • Water, zeep en schuimende producten
 • Zweten
 • Wol
 • Afwas- en schoonmaakmiddelen

Ook in voeding vind je triggers. Histamine is de stof waar je allergisch op kunt reageren. Voedingsmiddelen waar histamine in zit:

 • Schaal- en schelpdieren
 • Alcohol, vooral rode wijn
 • Spinazie, pompoen, aubergine, olijven
 • Gefermenteerde voeding zoals zuurkool of tempeh
 • Oude kaas, Parmezaanse kaas, (blauw)schimmelkazen zoals Roquefort
 • Varkensvlees, lamsvlees, wild
 • Gistextract (of mononatriumglutamaat, E621) 
 • Aardbeien, citrusfruit, gedroogd fruit
 • Eieren (alleen het wit)
 • Chocolade
 • Tomaten
 • Gerookte en gepekelde voeding
 • Kruiden, o.a. kaneel, chili, tijm

Zeker dus iets om over na te denken: Histamine bouw je op in je lichaam, de zogeheten drempelwaarde. Zorg er dus voor dat als je reageert op deze voedingsstoffen, je deze niet onbeperkt eet maar pauzes inlast van een paar dagen. Zo kun je proberen een uitbraak te voorkomen. 

Mijn eigen ervaring

Ik kan me niet herinneren dat ik ooit jeukvrij ben geweest, of geen plekken op mijn lichaam had. Mijn eerste herinneringen komen boven van toen ik een jaar of zes was. Bij ons op Urk gaan we op zondag naar de kerk, daarna gevolgd door familiebezoek. Super gezellig! 

Opa, oma, alle ooms, tantes, neven en nichten bij elkaar. Ik heb warme herinneringen aan deze tijd. We bezochten eerst de ene opa en oma voor koffie met gebak. Deze oma had katten en een hond. Mensen met allergieën die dit lezen zullen het aanvoelen: In mijn geval werd het toch al aanwezige eczeem nog meer getriggerd door de dieren, of ik heb juist door mijn constitutionele eczeem andere allergieën erbij gekregen. (Allergie voor dieren, hooikoorts, astma, voedingsallergie) Ik kon precies een kwartier blijven zitten en dan begon de ellende. Niezen, snot overal, rode jeukende ogen, algehele misère zeg maar. Dan na een krap uurtje werd dit snotmonster in de auto gezet, op weg naar de andere oma. Waar ik een half uur op de bank met natte washandjes op mijn gezicht moest liggen om weer enigszins zicht, reuk en smaak te krijgen? (Niemand die bedacht om mij in huis te laten haha, alhoewel, daar was ik te jong voor natuurlijk.)

Mijn huid had een paar dagen nodig om te herstellen van deze aanslag; en dan was het weer zondag en begon het weer van voor af aan!

Behandelingen eczeem

Wat is er te doen aan eczeem? Dat is echt een hele goede vraag! Bij eczeem is dus de huidbarrière verstoord en dit zorgt ervoor dat de huid minder goed vocht vasthoudt, sneller uitdroogt en daardoor minder goed beschermt tegen schadelijke stoffen van buitenaf. De huid wordt droog en schilferig. En zo blijven alle factoren elkaar versterken en daardoor vaak ook verergeren. Ons Skin for Skin collageen supplement is een echte aanvulling op je vochthuishouding. Je TEWL (Trans Epidermal Water Loss) oftewel de waterstroom dat je lichaamsprocessen ondersteunt en aanstuurt neemt toe! Dit hebben we al bij veel gebruikers kunnen meten, door middel van onze huidscan! 

Heb je eczeem klachten? Dan kun je het best contact opnemen met een dermatoloog via je huisarts. Ze kunnen allergietesten afnemen, zodat je weet welke triggers je echt moet vermijden. Ook kunnen ze je bepaalde zalven voorschrijven. Ik heb altijd hormoonzalf in huis. Natuurlijk wil je dit liever niet gebruiken omdat het ook bijwerkingen heeft zoals een dunner wordende huid, maar je kunt er soms echt niet buiten. 

Zelf heb ik, sinds ik Skin for Skin gebruik, bijna geen uitbraken meer, maar helemaal eczeemvrij ben ik helaas niet. Als ik een aanval heb gebruik ik met liefde mijn hormoonzalf om het zo snel mogelijk weer onder controle te krijgen. Ook gebruik ik vaak ons “Get me glowing” masker om mijn huid wat extra aandacht te geven. (Lees hier wat de ingrediënten kunnen doen voor je huid.) Daarnaast gebruik ik onze theesoorten, om zo van binnenuit extra kruiden en vitamines binnen te krijgen op een makkelijke en lekkere manier!

Ontvang het eBook

Lees alles over een sterke en gezonde huid in ons eBook

1 gedachte over “Wat is eczeem?”

 1. Heb al maanden last van eczeem in mijn gezicht in de wenkbrauwen en opzij bij de haargrens alles geprobeert ga nu vanmiddag na de huisarts voor hormoonzalf hopende kom ik ervan af .Groetjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
Welkom! Waving Emoji Join Skin for Skin ! Meld je aan om te profiteren van voordeelacties! Registreer Terugkerende klant? Log in
Je bestellijst is nog leeg!

Het lijkt er op dat je nog niks in op je bestellijst heb staan.

Bekijk producten