Gratis Beach Bag (t.w.v. €19,95) vanaf €85, OP=OP

Haaruitval na zwangerschap

haaruitval na zwangerschap is ontzettend vervelend, maar komt helaas vaak voor. In dit artikel leggen we uit hoe haaruitval na een zwangerschap ontstaat en wat je hier tegen kunt doen. Ook geven wij tips om de haargroei na de zwangerschap te stimuleren.

Wat veroorzaakt haaruitval na de zwangerschap? 

Haarverlies na de zwangerschap is volkomen normaal en gelukkig maar tijdelijk. De oorzaak van haaruitval na de zwangerschap heeft alles te maken met het oestrogeen gehalte tijdens en na de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap stijgt het oestrogeen gehalte waardoor haren minder uitvallen. Na de zwangerschap daalt het oestrogeen gehalte waardoor haren sneller uitvallen. Om dit beter te begrijpen is het belangrijk om te weten hoe de haren groeien en wat het hormoon oestrogeen doet. 

Haargroei fases

Om beter te begrijpen waarom je haren uitvallen na een zwangerschap is het belangrijk om te weten hoe je haren groeien. Je haren groeien namelijk in een cyclus met verschillende fasen: 

Groeifase (anagene fase): Dit is de fase waarin het haar groeit. Ongeveer 80% tot 90% van je haren zit in deze fase. De groeifase duurt gemiddeld twee tot zes jaar. Mensen met lang haar hebben een langere anagene fase dan mensen met kort haar. 

Overgangsfase (Catagene fase): Na de groeifase gaan de haren de catagene fase in. In deze fase stopt het haar met groeien en maakt het zich los van de bloedtoevoer. Deze overgangsfase duurt gemiddeld twee tot drie weken. 

Rustfase (Telogene fase): In deze rustfase rusten de haren, terwijl er nieuwe haren onder de oude haren beginnen te groeien. De rustfase duurt gemiddeld drie maanden. Uiteindelijk valt de oude haar uit en begint de cyclus weer opnieuw met een nieuwe haar. 

De haargroei fases. Tijdens de zwangerschap blijven haren langer in de groeifase, na de zwangerschap gaan er meer haren naar de rustfase.

Haargroei tijdens zwangerschap 

Tijdens de zwangerschap blijven haren langer in de groeifase. Ongeveer 95% van de haren komt tijdens de zwangerschap in de groeifase terecht. De haren vallen daardoor minder uit. Normaal verliezen we 50 tot 100 haren per dag, maar doordat de haren tijdens de zwangerschap langer in de groeifase blijven kan dit aantal tijdelijk afnemen. Daardoor ervaren veel zwangere vrouwen een vollere haardos tijdens de zwangerschap. Dit heeft alles te maken met de stijging van het oestrogeen gehalte. 

Haaruitval na zwangerschap 

Na de zwangerschap daalt het oestrogeen gehalte waardoor de haren naar de overgangsfase gaan en vervolgens naar de rustfase. Wanneer de haren in de rustfase komen, vallen ze uit. Tijdens je zwangerschap kwamen veel haren in de groeifase terecht waar je minder haarverlies had dan normaal. Na de zwangerschap belanden die haren in de overgangsfase waardoor ze uiteindelijk tegelijk gaan uitvallen. Je verliest eigenlijk de haren die je tijdens je zwangerschap ‘te veel’ hebt vastgehouden. 

Zoals je in de haargroei fases hierboven hebt kunnen lezen, zie je dat er altijd nieuwe haren onder de oude haren groeien. Haaruitval na de zwangerschap is dus ook vaak tijdelijk. 

haaruitval
Haaruitval na de zwangerschap ontstaat door de daling van het oestrogeen gehalte.

Wat te doen tegen haaruitval na zwangerschap 

Het haaruitval na de zwangerschap heeft alles te maken met het hormoon oestrogeen. Daarover gaan we hieronder nog iets dieper op in. Naast een goede hormoonbalans zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen tegen haaruitval: 

 • Haarvitamines en mineralen: Er zijn verschillende vitamines en mineralen die een positief effect hebben op de gezondheid van de haren. Seleen, zink en biotine houden de haren sterk, zijn van belang voor een goede conditie van de haren en voor een normale haargroei. 
 • Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen wat van belang is voor een goede conditie van de bloedvaten. Aangezien de bloedvaten en aderen om het haarzakje de haren voeden is vitamine C met collageen een mooie basis voor mooi haar. Het haarsupplement van Skin for Skin bevat al deze haarvitamines en mineralen, gaat haaruitval tegen en stimuleert de haargroei. 
 • Vermijd stress: Na een bevalling is dit misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar stress is een grote oorzaak van haaruitval. In dit artikel leggen wij alles uit over haaruitval door stress. Probeer zoveel mogelijk te ontspannen en te rusten en gun jezelf regelmatig een beetje me-time. 
 • Hanteer een gezonde levensstijl: Gezond eten, voldoende slapen en genoeg bewegen verminderen stress. Daarnaast hebben deze factoren een positieve invloed op je hormonen. Een gezonde levensstijl tijdens en na de bevalling is ontzettend belangrijk. 
 • Geef jezelf een hoofhuid massage: Als je jouw hoofdhuid masseert, kan het bloed op die plek goed doorstromen en de toevoer van zuurstof verbeteren, wat weer je haargroei stimuleert. De massage zorgt ervoor dat voedingsstoffen uit het bloed beter aangevoerd en de afvalstoffen afgevoerd worden. Gebruik hiervoor onze haar massage borstel, deze gaat haaruitval tegen en stimuleert de haargroei. 

Deze twee producten helpen haaruitval na een zwangerschap te verminderen:

Collageen en oestrogeen tegen haaruitval na zwangerschap 

Onze haren krijgen zuurstof en voedingsstoffen vanuit de bloedbaan. De bloedvaten en aderen voeden de haarzakjes waardoor de haren kunnen groeien. Zoals we hierboven al schreven, is collageen van belang voor een goede conditie van deze bloedvaatjes. Wanneer de kwaliteit van de bloedvaatjes vermindert, krijgt het haar te weinig zuurstof en voedingsstoffen en kan het uiteindelijk uitvallen. 

Het hormoon oestrogeen heeft invloed op de vorming van nieuw collageen. Wanneer na de zwangerschap ons oestrogeen niveau daalt heeft dit als gevolg dat de haren gaan uitvallen. Een daling van oestrogeen heeft ook invloed op de vorming van nieuw collageen. Extra collageen inname na een zwangerschap kan dus erg mooie resultaten geven. Daarom is de basis van ons haarsupplement ons eigen natieve viscollageen! Collageen is niet alleen belangrijk voor de haren, ook voor de huid! Het geeft de huid stevigheid en elasticiteit. Een belangrijk eiwit dus na een zwangerschap, wanneer de huid helemaal is opgerekt.

Haargroei weer stimuleren na zwangerschap 

Wanneer de haren na de zwangerschap in de rustfase terecht zijn gekomen groeien er al nieuwe haar onder de oude haren. Met deze tips kun jij je haargroei weer stimuleren en haaruitval tegengaan na de zwangerschap: 

 • Neem extra haarvitamines en mineralen in doormiddel van een haarsupplement
 • Geef je hoofdhuid regelmatig een massage om de doorbloeding te stimuleren.
 • Hanteer een gezonde levensstijl: gezonde voeding, voldoende slaap en beweging. 
 • Verminder stress door voldoende rust en ontspanning te nemen. 
 • Voeg fyto-oestrogenen toe aan jouw eetpatroon na de zwangerschap. 
 • Neem extra collageen in.

De resultaten van het haarsupplement van Skin for Skin zijn fantastisch: haaruitval stop, het haar groeit sneller, de haren worden sterken en glanzen. Bekijk hieronder de voor- en na foto:

Haaruitval
Haaruitval en kaalheid verminderen met het haarsupplement van Skin for Skin

Lees onze tips om je haar sneller te laten groeien in deze blog!

Ontvang het eBook

Lees alles over collageen en haar in ons eBook!

1 gedachte over “Haaruitval na zwangerschap”

 1. Goed om meer te weten te komen over de verschillende haargroei fases. Mijn haar valt de laatste tijd ook meer uit en ik weet niet goed waar dit door komt. Ik ga kijken of de tips om mijn haargroei te stimuleren helpen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
Welkom! Waving Emoji Join Skin for Skin ! Meld je aan om te profiteren van voordeelacties! Registreer Terugkerende klant? Log in
Je bestellijst is nog leeg!

Het lijkt er op dat je nog niks in op je bestellijst heb staan.

Bekijk producten