Voor 14.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden

De 6 oorzaken van een collageen tekort

Collageen is – met een aandeel van 70% – het belangrijkste eiwit in het bindweefsel van onze huid. Afname van collageen in het bindweefsel zorgt voor huidverslapping en rimpels. Een collageen tekort wil je dus liever voorkomen. Gelukkig heb je zelf veel invloed op het ontstaan van een collageen tekort en kun je jouw collageen tekort ook weer aanvullen! 

Wat is collageen?

Collageen is een ontzettend belangrijk eiwit in ons hele lichaam. We noemen dit ook wel ‘het gouden eiwit’ en dat heeft meerdere redenen. Collageen vind je in je hele lichaam: je botten, spieren, pezen, kraakbeen, tanden, de bindweefsels, huid, haar en nagels. Collageen betekent letterlijk samenbinden; het houdt alles in ons lichaam bij elkaar en is een belangrijke bouwsteen voor verschillende lichaamsprocessen. Kortom: collageen is een vitaal onderdeel voor een sterk en gezond lichaam en speelt daarnaast een belangrijke rol in de veroudering van ons lichaam.

wat doet collageen
Collageen vind je in je hele lichaam.

Collageen tekort in de huid

Ruim 70% van ons bindweefsel bestaat uit collageen, dat geeft aan hoe belangrijk collageen voor de huid is! Collageen kun je eigenlijk zien als de baksteen van de huid, het geeft de huid stevigheid en elasticiteit. Wanneer het collageen in de huid gaat afnemen, verliest de huid haar stevigheid en gaat de huid verslappen. Zo ontstaan de eerste fijne lijntjes en uiteindelijk rimpels

Natuurlijke aanmaak van collageen 

Dit gouden eiwit maakt ons lichaam van nature helemaal zelf aan. De aanmaak van collageen gaat als volgt: 

  1. Eiwitten worden opgebouwd uit aminozuren. Collageen is een eiwit en bestaat dus uit aminozuren. 
  2. Collageen bestaat voornamelijk uit de aminozuren glycine, proline en hydroxyproline. Deze aminozuren zijn dus nodig om nieuw collageen aan te maken. 
  3. Hydroxyproline wordt gemaakt door proline en glycine te combineren, hiervoor is vitamine C nodig. Vitamine C is een belangrijke bouwstof van collageen. 

In de huid maken fibroblasten (belangrijke cellen in de huid) pro-collageen aan door deze aminozuren te gebruiken. Dit pro-collageen wordt vervolgens gebruikt om nieuwe collageen vezels aan te maken. 

collageen en aminozuren
Collageen bestaat uit aminozuren. Het lichaam gebruikt aminozuren om nieuw collageen aan te maken.

Collageen tekort 

Ons lichaam maakt dus helemaal vanzelf collageen aan. Niets meer aan doen zou je denken? Helaas zijn er verschillende oorzaken die de natuurlijke aanmaak van collageen verminderen of zelfs helemaal doen stoppen. Hierdoor ontstaat een steeds groter collageen tekort, waardoor het lichaam steeds verder gaat verouderen. Wij bespreken hieronder de 6 belangrijkste oorzaken van een collageen tekort: 

Collageen afbreker 1: Natuurlijke aanmaak vermindert 

De natuurlijke aanmaak van collageen neemt helaas af vanaf ons 25ste levensjaar. Hiermee brengt ons lichaam het natuurlijke verouderingsproces op gang. Na je 25ste neemt de hoeveelheid en de aanmaak van collageen af met ongeveer 1% per jaar. In de menopauze neemt deze afname nog eens een flinke daling van zo’n 30%. Daarover lees je in deze blog meer. 

Collageen afbreker 2: de zon 

Zonlicht is voor maar liefst 80% verantwoordelijk voor huidveroudering. Zonlicht bestaat voor een deel uit ultraviolette stralen: UVA en UVB. UVA-straling bereiken de diepere huidlagen. UVB-straling zorgt ervoor dat de huid bruin wordt, maar kan de huid ook verbranden. Beide UV-stralingen beschadigen de huid en de collageenvezels in ons bindweefsel. De collageenvezels verliezen daardoor hun veerkracht en zo ontstaan de eerste fijne lijntjes en rimpels. De UV-straling in zonlicht kan op die manier zorgen voor een collageen tekort. Draag dus altijd een hoge SPF! 

Collageen afbreker 3: vrije radicalen

Vrije radicalen zijn kleine, reactieve atomen die ons afweersysteem helpen om bijvoorbeeld virussen tegen te gaan. Deze vrije radicalen zijn dus van nature nuttig voor ons lichaam. Wanneer er te veel vrije radicale ontstaan gaat het echter mis. De vrije radicalen richten zich dan niet alleen op ziekteverwekkers, maar binden zich ook aan gezonde cellen. Cellen die te veel beschadigd raken sterven, hier vallen ook de cellen onder die ons collageen maken. Minder van deze cellen betekent dus ook een tekort aan collageen. Deze schade zie je terug in de vorm van rimpels, huidverslapping en ouderdomsvlekken.

Collageen afbreker 4: Suiker 

Suiker is niet alleen slecht voor onze lijn, wie een mooie huid wil (behouden) kan suiker beter mijden. Suiker kan namelijk leiden tot ontstekingen in de dieper huidlagen, waardoor uiteindelijk rimpels ontstaan. Een overschot aan suiker in combinatie met een eiwit veroorzaakt glycatie. Tijdens dit proces komen schadelijke stoffen vrij: AGE’s. Deze stoffen binden zich aan collageenvezels en die verliezen zo het vermogen om de huid te versterken en elastisch te houden.

Collageen afbreker 5: Roken 

Roken is een van de factoren die verantwoordelijk zijn voor vroegtijdige huidveroudering. Nicotine vernauwt de bloedvaten en zo vermindert de toevoer van zuurstof en belangrijke voedingsstoffen naar de huid. Daarnaast versnelt roken de vorming van AGE’s. Rokers hebben daarnaast een hoger niveau van cortisol in hun lichaam. Cortisol zorgt weer voor huidveroudering en rimpels. Daarnaast breekt nicotine vitamine C af, de bouwstof van collageen. Een tekort aan vitamine C kan ook weer leiden tot een collageen tekort. 

Collageen afbreker 6: Omgeving 

Niet alleen zonlicht beschadigen de huidcellen, ook het inademen van toxische stoffen doet niet veel goeds voor de huid. Denk aan sigarettenrook en andere giftige stoffen in schoonmaakmiddelen, deodorant, haarspray, bouwmaterialen enz.

Collageen tekort aanvullen 

Op veel van de bovenstaande factoren hebben wij gelukkig zelf veel invloed. Een gevarieerd voedingspatroon en een gezonde levensstijl hebben een positieve invloed op huidveroudering. Helaas bevat onze voeding tegenwoordig niet meer zoveel voedingsstoffen als je het vergelijkt met 50 jaar geleden. Zo halen we tegenwoordig nog maar 5% van de ADH van collageen uit onze voeding. Reden genoeg om supplementen te gaan gebruiken als aanvulling op je voedingspatroon. Let wel: voedingssupplementen zijn een aanvulling op een gezond voedingspatroon, geen vervanging!

collageen supplement
100% natuurlijk collageen supplement

Skin for Skin collageen supplement! 

Het collageen supplement van Skin for Skin bevat natief viscollageen met vitamine C. Dit is de meest pure vorm van collageen. Ons supplement is 100% natuurlijk, duurzaam en made in Holland! Tijd om jouw collageen tekort aan te vullen? 

Shop ons collageen supplement hier!

Ontvang het eBook

Lees alles over collageen en haar in ons eBook!

1 gedachte over “De 6 oorzaken van een collageen tekort”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
Welkom! Waving Emoji Join Skin for Skin ! Meld je aan om te profiteren van voordeelacties! Registreer Terugkerende klant? Log in
Je bestellijst is nog leeg!

Het lijkt er op dat je nog niks in op je bestellijst heb staan.

Bekijk producten