Collageen is – met een aandeel van 70% – het belangrijkste eiwit in het bindweefsel van onze huid. Een tekort aan collageen in het bindweefsel zorgt onder andere voor huidverslapping en rimpels. Dit wil je natuurlijk voorkomen! Een collageen tekort ontstaat vaak door factoren waar je zelf invloed op hebt, zo kan je het tekort gelukkig ook weer makkelijk aanvullen!
Wat is collageen?
Collageen is een ontzettend belangrijk eiwit in ons hele lichaam. We noemen dit ook wel ‘het gouden eiwit’ en dat heeft meerdere redenen. Collageen vind je in je hele lichaam: je botten, spieren, pezen, kraakbeen, tanden, de bindweefsels, huid, haar en nagels. Collageen betekent letterlijk samenbinden; het houdt alles in ons lichaam bij elkaar en is een belangrijke bouwsteen voor verschillende lichaamsprocessen. Kortom: collageen is een vitaal onderdeel voor een sterk en gezond lichaam en speelt daarnaast een belangrijke rol in de veroudering van ons lichaam.
Collageen tekort in de huid
Ruim 70% van ons bindweefsel bestaat uit collageen, dat geeft aan hoe belangrijk collageen voor de huid is! Collageen kun je eigenlijk zien als de baksteen van de huid, het geeft de huid stevigheid en elasticiteit. Wanneer het collageen in de huid gaat afnemen, verliest de huid haar stevigheid en gaat de huid verslappen. Zo ontstaan de eerste fijne lijntjes en uiteindelijk rimpels.
Natuurlijke aanmaak van collageen
Dit gouden eiwit maakt ons lichaam van nature helemaal zelf aan. De aanmaak van collageen gaat als volgt:
- Eiwitten worden opgebouwd uit aminozuren. Collageen is een eiwit en bestaat dus uit aminozuren.
- Collageen bestaat voornamelijk uit de aminozuren glycine, proline en hydroxyproline. Deze aminozuren zijn dus nodig om nieuw collageen aan te maken.
- Hydroxyproline wordt gemaakt door proline en glycine te combineren, hiervoor is vitamine C nodig. Vitamine C is een belangrijke bouwstof van collageen.
In de huid maken fibroblasten (belangrijke cellen in de huid) pro-collageen aan door deze aminozuren te gebruiken. Dit pro-collageen wordt vervolgens gebruikt om nieuwe collageen vezels aan te maken.
Collageen tekort: 6 oorzaken
Ons lichaam maakt dus helemaal vanzelf collageen aan. Niets meer aan doen zou je denken? Helaas zijn er verschillende oorzaken die de natuurlijke aanmaak van collageen verminderen of zelfs helemaal doen stoppen. Hierdoor ontstaat een steeds groter collageen tekort, waardoor het lichaam steeds verder gaat verouderen. Wij bespreken hieronder de 6 belangrijkste oorzaken van een collageen tekort:
Collageen afbreker 1: Natuurlijke aanmaak vermindert
De natuurlijke aanmaak van collageen neemt helaas af vanaf ons 25ste levensjaar. Hiermee brengt ons lichaam het natuurlijke verouderingsproces op gang. Na je 25ste neemt de hoeveelheid en de aanmaak van collageen af met ongeveer 1% per jaar. In de menopauze neemt deze afname nog eens een flinke daling van zo’n 30%. Daarover lees je in deze blog meer.
Collageen afbreker 2: De zon
Zonlicht is voor maar liefst 80% verantwoordelijk voor huidveroudering. Zonlicht bestaat voor een deel uit ultraviolette stralen: UVA en UVB. UVA-straling bereiken de diepere huidlagen. UVB-straling zorgt ervoor dat de huid bruin wordt, maar kan de huid ook verbranden. Beide UV-stralingen beschadigen de huid en de collageenvezels in ons bindweefsel. De collageenvezels verliezen daardoor hun veerkracht en zo ontstaan de eerste fijne lijntjes en rimpels. De UV-straling in zonlicht kan op die manier zorgen voor een collageen tekort. Draag dus altijd een hoge SPF!
Collageen afbreker 3: Vrije radicalen
Vrije radicalen zijn kleine, reactieve atomen die ons afweersysteem helpen om bijvoorbeeld virussen tegen te gaan. Deze vrije radicalen zijn dus van nature nuttig voor ons lichaam. Wanneer er te veel vrije radicale ontstaan gaat het echter mis. De vrije radicalen richten zich dan niet alleen op ziekteverwekkers, maar binden zich ook aan gezonde cellen. Cellen die te veel beschadigd raken sterven, hier vallen ook de cellen onder die ons collageen maken. Minder van deze cellen betekent dus ook een tekort aan collageen. Deze schade zie je terug in de vorm van rimpels, huidverslapping en ouderdomsvlekken.
Collageen afbreker 4: Suiker
Suiker is niet alleen slecht voor onze lijn, wie een mooie huid wil (behouden) kan suiker beter mijden. Suiker kan namelijk leiden tot ontstekingen in de dieper huidlagen, waardoor uiteindelijk rimpels ontstaan. Een overschot aan suiker in combinatie met een eiwit veroorzaakt glycatie. Tijdens dit proces komen schadelijke stoffen vrij: AGE’s. Deze stoffen binden zich aan collageenvezels en die verliezen zo het vermogen om de huid te versterken en elastisch te houden.
Collageen afbreker 5: Roken
Roken is een van de factoren die verantwoordelijk zijn voor vroegtijdige huidveroudering. Nicotine vernauwt de bloedvaten en zo vermindert de toevoer van zuurstof en belangrijke voedingsstoffen naar de huid. Daarnaast versnelt roken de vorming van AGE’s. Rokers hebben daarnaast een hoger niveau van cortisol in hun lichaam. Cortisol zorgt weer voor huidveroudering en rimpels. Daarnaast breekt nicotine vitamine C af, de bouwstof van collageen. Een tekort aan vitamine C kan ook weer leiden tot een collageen tekort.
Collageen afbreker 6: Omgeving
Niet alleen zonlicht beschadigen de huidcellen, ook het inademen van toxische stoffen doet niet veel goeds voor de huid. Denk aan sigarettenrook en andere giftige stoffen in schoonmaakmiddelen, deodorant, haarspray, bouwmaterialen enz.
De symptomen van een collageen tekort
Nu we weten wat de oorzaken van een collageen tekort zijn, vertellen we je graag meer over de symptomen waaraan je een tekort kunt herkennen. De symptomen van een collageen tekort hebben vaak te maken met de huid, het haar en de botten. Hieronder hebben we alle symptomen van een collageen tekort voor je op een rijtje gezet:
Huidproblemen
Collageen is een erg belangrijk eiwit voor de huid. Wanneer je een tekort hebt aan collageen kan dit leiden tot een verlies van huidelasticiteit wat resulteert in rimpels en fijne lijntjes. Deze ontstaan het vaakst in het gezicht en de nek.
Gewrichtsproblemen
Collageen is een onderdeel van kraakbeen, dat de gewrichten beschermt. Wanneer je last krijgt van gewrichtspijn en stijfheid kan dit een signaal zijn van een collageen tekort. In extreme gevallen kan dit zelfs leiden tot artrose.
Spierproblemen
Omdat collageen bijdraagt aan de spierstructuur, kan een collageen tekort ook leiden tot verlies van spiermassa en spierkracht.
Nagel- en haarproblemen
De groei van je haren en nagels wordt ook voor een groot deel verzorgd door collageen. Wanneer je een tekort hebt kan dit leiden tot broze nagels en dunner wordend haar.
Botproblemen
Verminderde botdichtheid is ook een veelvoorkomend symptoom van een collageen tekort. Deze verminderde botdichtheid, ook wel osteoporose genoemd, brengt een verhoogd risico op botbreuken met zich mee.
Tandvleesproblemen
Ook de gezondheid van je tandvlees wordt voor een deel bepaald aan de hand van collageen. Wanneer je hier een tekort aan hebt kan dit bijdragen tot tandvleesproblemen zoals ontstekingen.
Trage genezing van wonden
Bij een tekort aan collageen hebben wonden langer nodig om te genezen. Ook wordt de kans op littekenvorming verhoogt.
Collageen tekort aanvullen
Op veel van de bovenstaande oorzaken van een collageen tekort hebben wij gelukkig zelf veel invloed. Een gevarieerd voedingspatroon en een gezonde levensstijl hebben een positieve invloed op huidveroudering. Helaas bevat onze voeding tegenwoordig niet meer zoveel voedingsstoffen als je het vergelijkt met 50 jaar geleden. Zo halen we tegenwoordig nog maar 5% van de ADH van collageen uit onze voeding. Reden genoeg om supplementen te gaan gebruiken als aanvulling op je voedingspatroon. Let wel: voedingssupplementen zijn een aanvulling op een gezond voedingspatroon, geen vervanging!
Skin for Skin collageen supplement!
Het collageen supplement van Skin for Skin bevat natief viscollageen met vitamine C. Dit is de meest pure vorm van collageen. Ons supplement is 100% natuurlijk, duurzaam en made in Holland! Tijd om jouw collageen tekort aan te vullen?