Aminozuren zijn essentiële bouwstenen van eiwitten en spelen een belangrijke rol in het lichaam. Vooral in de sportwereld wordt vaak gesproken over aminozuren, omdat ze bijdragen aan de opbouw en het behoud van spiermassa. In deze blog leggen we uit wat aminozuren precies zijn en waarom ze zo belangrijk zijn voor een actieve levensstijl.
Wat zijn aminozuren?
Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten, die op hun beurt een rol spelen bij verschillende processen in het lichaam. Wanneer je eiwitten binnenkrijgt via voeding, worden deze afgebroken tot aminozuren, die vervolgens gebruikt worden voor de aanmaak van lichaamseigen eiwitten.
Collageen, een van de meest voorkomende eiwitten in het lichaam, bestaat uit verschillende aminozuren waaronder glycine, proline en hydroxyproline.
Welke functie hebben aminozuren?
Zoals je hierboven kon lezen spelen aminozuren een centrale rol in verschillende biologische processen. Ze vormen de bouwstenen van eiwitten en zijn betrokken bij diverse functies in het lichaam.
Aminozuren spelen een rol in diverse lichaamsprocessen, waaronder:
- Opbouw en onderhoud van spieren en lichaamsweefsels
- Ondersteuning van enzymen en hormonen
- Transport en opslag van voedingsstoffen
- Vorming van neurotransmitters
- Energievoorziening bij een verhoogde behoefte
Welke soorten aminozuren zijn er?
Er zijn 22 verschillende aminozuren die een rol spelen in het lichaam. Deze worden onderverdeeld in drie categorieën:
- Niet-essentiële aminozuren – Deze kan het lichaam zelf aanmaken.
- Semi-essentiële aminozuren – Het lichaam kan deze onder normale omstandigheden aanmaken, maar soms is extra inname nodig.
- Essentiële aminozuren – Deze kan het lichaam niet zelf aanmaken en moeten via voeding of supplementen worden binnengekregen.
Niet-essentiële aminozuren | Semi-essentiële aminozuren | Essentiële aminozuren |
Alanine | Arginine | Histidine |
Asparaginezuur | Asparagine | Isoleucine |
Cysteïne | Glutamine | Leucine |
Cystine | Glycine | Lysine |
Glutaminezuur | Serine | Methionine |
Tyrosine | Proline | Fenylalanine |
Hydroxyproline | Threonine | |
Tryptofaan | ||
Valine |
Bekijk hier de aminozuren samenstelling van Skin for Skin collageen.
Aminozuren en de huid
Aminozuren komen van nature voor in de huid en spelen een rol bij de huidstructuur. Collageen, dat een belangrijke bijdrage levert aan de stevigheid en elasticiteit van de huid, bestaat grotendeels uit aminozuren. Naarmate we ouder worden, neemt de natuurlijke aanmaak van collageen af. Daarom is het belangrijk om voldoende bouwstoffen binnen te krijgen. Lees meer over collageen.
Collageen en aminozuren!
Collageen is een lichaamseigen eiwit dat onder andere voorkomt in de huid, gewrichten en bindweefsel. Net als alle andere eiwitten is collageen opgebouwd uit aminozuren. Om nieuw collageen aan te maken, zijn aminozuren zoals glycine, proline en hydroxyproline nodig.
Wanneer heb je extra aminozuren nodig
In sommige situaties kan het nuttig zijn om extra aminozuren binnen te krijgen, bijvoorbeeld:
- Bij een actieve levensstijl – Eiwitten dragen bij aan de groei en instandhouding van spiermassa.
- Tijdens een dieet – Eiwitten helpen bij de instandhouding van spiermassa tijdens gewichtsverlies.
-
Bij een verhoogde eiwitbehoefte – Bijvoorbeeld bij intensief sporten of veroudering.
Waar zitten aminozuren in?
De essentiële aminozuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken, kun je binnenkrijgen door voldoende eiwitten uit verschillende bronnen te eten. Wil je alle essentiële aminozuren binnenkrijgen? Dan is het is belangrijk om gevarieerd te eten, omdat verschillende eiwitten verschillende aminozuren bevatten. Zo zijn peulvruchten bijvoorbeeld rijk aan lysine en arm aan methionine. Bij granen is dit net andersom. Genoeg aminozuren binnenkrijgen kan zowel op een dierlijke basis, als op een plantaardige basis. Dierlijke bronnen bevatten vaak wel meer aminozuren dan plantaardige bronnen. Met de volgende producten zorg je dat jij genoeg binnenkrijgt:
Dierlijke bronnen:
- Vlees: zoals kipfilet, rundvlees of varkensvlees
- Vis: zoals schol, zalm of tonijn
- Zuivel: zoals kwark, kaas, melk of yoghurt
- Eieren
Plantaardige bronnen:
- Bonen
- Linzen en (kikker)erwten
- Noten en zaden
- Tempeh
- Rijst
- Graanproducten
- Avocado
- Paddenstoelen
Wanneer zijn supplementen nuttig?
In sommige gevallen kan het lastig zijn om voldoende aminozuren uit voeding binnen te krijgen. Heb jij voedselallergieën of dieetwensen waardoor je bepaalde voedingsmiddelen niet eet? Dan is het mogelijk dat je onvoldoende eiwitten en aminozuren binnenkrijgt. Wil je deze tekorten aanvullen? Denk dan eens aan suppletie met een collageen supplement.