Doorgaan naar artikel

VOOR 14U BESTELD, ZELFDE WERKDAG VERZONDEN

GEMIDDELD 5 STERREN BEOORDELING

GRATIS BEZORGING IN NEDERLAND VANAF €50

Dit moet je weten over haaruitval!
Elliot Mersie

Dit moet je weten over haaruitval!

Terug naar blogs

Dit moet je weten over haaruitval!

Haaruitval is een ontzettend vervelend probleem, waar zowel mannen als vrouwen last van kunnen krijgen. Door haaruitval kan de haardos behoorlijk uitdunnen en kunnen kale plekken en inhammen ontstaan. Hoe ontstaat haaruitval en wat kun je hiertegen doen? We vertellen je er alles over in dit artikel! 

De groeicyclus van het haar  

Een mens heeft gemiddeld 100.000 tot 150.00 haarzakjes. Een haar blijft gemiddeld drie tot vijf jaar in de hoofdhuid zitten, daarna valt de haar uit. Het haarzakje heeft dan een kleine rustfase van gemiddeld drie maanden. Vervolgens ontwikkelt zich een nieuwe haar in het haarzakje en zo wordt de cyclus herhaald. Elk haarzakje kan tot zo’n 20 haren voortbrengen. 

Wanneer spreekt men van haaruitval? 

Iedereen verliest zo’n 50 tot 100 haren per dag; dit is heel normaal. Omdat je nieuwe haren weer razendsnel aangroeien, zie je geen verschil aan je haar. Soms wordt dit evenwicht tijdelijk verstoord en dan spreken we van haaruitval. Bij haaruitval verlies je beduidend meer haren per dag dan normaal. Bij haaruitval kunnen zelfs uiteindelijk kale plekken ontstaan. 


Haaruitval: hoe ontstaan het?

Wat zijn oorzaken van haaruitval? 

Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer je last hebt van haaruitval is het belangrijk om te achterhalen welke oorzaak voor jou van toepassing is. Mogelijke oorzaken van haaruitval zijn: 

  1. Vitaminetekort: onder andere vitaminen B en C spelen een grote rol bij haaruitval. Het is erg belangrijk om voldoende vitaminen binnen te krijgen. 
  2. Haaruitval door stress: Door stress vindt een overtollige productie aan melkzuur plaats, dit veroorzaakt haaruitval.
  3. Collageen tekort: De bloedvaatjes die de haren zuurstof en voeding geven bestaan voor een groot deel uit collageen. Na ons 25ste levensjaar neemt het collageen in ons lichaam steeds verder af. 
  4. Roken: het zuurstofgehalte in je bloed vermindert bij roken, waardoor je haar kan uitvallen. 
  5. Zwangerschap: door veranderende hormonen, stress en spanningen kan haaruitval tijdens de zwangerschap ontstaan. 
  6. Erfelijke aanleg/Alopecia androgenetica: een natuurlijk lichaamsproces dat beïnvloed wordt door hormonen en erfelijke factoren. Deze vorm van haaruitval wordt ook wel alopecia androgenetica genoemd.
  7. Medicijngebruik: bepaalde geneesmiddelen kunnen haaruitval veroorzaken.
  8. Ouderdom. Wanneer je ouder wordt, groeit je haar minder lang door en wordt het zwakker en dunner. Dit heeft ook te maken met de collageen afname. 
  9. Hormonale schommelingen: Wanneer je zwanger bent of in de overgang komt kun je last hebben van haaruitval. Hormoonwisselingen zijn namelijk van invloed op de haargroeicyclus.
  10. Kapsels of hoofdbedekking: Een strakke knot of vlecht, hair-extensions en hoofdbedekking kunnen ervoor zorgen dat er te veel spanning op je haren staat.
  11. Chemotherapie: Door een chemokuur kun je in korte tijd veel haar verliezen.
  12. Ziektes, infecties of aandoeningen: Denk hierbij aan schimmelinfecties, schildklieraandoeningen of een ijzertekort.
  13. Haarziekte: Heb je plotseling last van kale plekken? Dan kan dit duiden op de haarziekte: alopecia areata. Raadpleeg in dat geval je huisarts. 

Haaruitval bij mannen en vrouwen

Vrouwen krijgen bij haaruitval vaak heel dun haar, mannen worden vaak (deels) kaal. Dat komt omdat bij vrouwen de haren meer verspreid over de hele hoofdhuid uitvallen. Bij mannen ontstaat vaak een wijkende haargrens of duidelijke inhammen. 


De opbouw van een haar.

Wat kun je doen tegen haaruitval? 

Haaruitval los je helaas niet van de een op de andere dag op. Wanneer je haaruitval tegen wilt gaan is het belangrijk om te weten hoe ons haar is opgebouwd. We staan er vaak niet bij stil, maar de haar ligt met het haarzakje geworteld in de huid. Om de haarzakjes heen vinden we allemaal bloedvaatjes. De haarzakjes krijgen voeding en zuurstof via de bloedvaten. Deze bloedvaten bestaan voor een groot deel uit collageen. Vanuit de bloedbaan krijgen de haarzakjes voedingsstoffen en zuurstof aangeleverd. Hoe meer voeding de haren krijgen, hoe beter de haren kunnen groeien en hoe sterker ze worden.

Het is dus belangrijk om de bloedvaatjes die de haren hun voeding en zuurstof geven goed te verzorgen, zeker wanneer er sprake is van haaruitval. Deze bloedvaatjes bestaan voor een groot deel uit collageen. Wanneer we ouder worden neemt het collageen af en vermindert de kwaliteit van deze bloedvaatjes. Het haar krijgt zo te weinig zuurstof en vitaminen, waardoor het kan uitvallen. 

Om haaruitval tegen te gaan is het belangrijk om te kijken naar de oorzaak van jouw haaruitval. Geef je haren en je hoofdhuid de juiste voeding en vitamines door middel van een goed haarsupplement. Verzorg je haren en hoofdhuid met een goede shampoo en conditioner. Daarnaast kun je met een haar massageborstel de hoofdhuid een massage geven waardoor de haargroei wordt gestimuleerd. 

Welke haarvitamines werken voor het haar? 

Er zijn verschillende haarvitamines die een positief effect hebben op de haargroei en de gezondheid van de haren. De beste haarvitamines zijn: 

  • Vitamine C: vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen wat van belang is voor een goede conditie van de bloedvaten, de normale werking van bloedvaten, het behoud van een sterke vaatwand en soepele aderen. Aangezien de bloedvaten en aderen om het haarzakje de haren voeden is vitamine C met collageen een mooie basis voor mooi haar. 
  • Biotine: biotine houdt de haren sterk en draagt bij aan de normale haargroei. Daarnaast is biotine goed voor de glans van het haar. 
  • Seleen: seleen is belangrijk voor de conditie van het haar, de normale haargroei en het behoud van glanzend haar. Ook seleen houdt de haren sterk. 
  • Zink: ook zink is belangrijk voor de normale haargroei, de conditie van het haar, sterk haar en de glans van het haar. 
  • Koper: koper draagt bij tot een normale pigmentatie (kleur) van het haar.
Een gezonde hoofdhuid

Naast deze haarvitamines die de haren voeden, is het ook belangrijk om de hoofdhuid te verzorgen. Een gezonde hoofdhuid is namelijk erg belangrijk voor een gezonde haardos. De volgende voedingsstoffen zijn belangrijk voor de verzorging van de huid van binnenuit:

  • Vitamine C: vitamine C ondersteunt de huid, helpt bij de verzorging van de huid van binnenuit en is belangrijk voor het behoud van een gezonde huid. 
  • Vitamine A: vitamine A voedt de huid van binnenuit, ondersteunt het herstellend vermogen en helpt bij het gezond houden van de huid.
  • Biotine: biotine is belangrijk voor de huid en ondersteunt de normale huid. Biotine helpt bij de verzorging van de huid van binnenuit en het gezond houden van de huid. 
  • Zink: ook zink is belangrijk voor de inwendige huidverzorging. Zink voedt de huid van binnenuit en stimuleert het behoud van een normale huid. 
  • Vitamine B2: Ook vitamine B2 voedt de huid van binnenuit, ondersteunt het herstellend vermogen en helpt bij het gezond houden van de huid.

Welk haarsupplement kan ik het beste gebruiken? 

Een haarsupplement is een goede en makkelijke manier om van binnenuit de haren een boost te geven. Een haarsupplement biedt de haren de juiste vitamines om te groeien en kan zo haaruitval tegengaan. Het is belangrijk hierbij te kiezen voor een haarsupplement met de juiste haarvitamines en mineralen. 

Het haarsupplement van Skin for Skin bevat de volgende haarvitamines en mineralen: zink, selenium, koper, vitamine A, vitamine B, vitamine C, biotine, foliumzuur, bamboe silicia. Deze vitamines en mineralen werken van binnenuit aan een gezonde hoofdhuid en haren. Daarnaast bevat het haarsupplement een unieke toevoeging: 100% natuurlijk viscollageen. De combinatie van collageen en de haarvitamines pakt haaruitval en andere haarproblemen bij de wortel aan. De kwaliteit van de bloedvaatjes die de haarzakjes voeden en zuurstof geven wordt door deze toevoeging versterkt. De haren krijgen zo een extra boost aan vitamines, mineralen en zuurstof en kunnen zo beter gaan groeien.

De resultaten van het haarsupplement van Skin for Skin zijn fantastisch: haaruitval stop, het haar groeit sneller, de haren worden sterken en glanzen. Bekijk hieronder de voor- en na foto:


Haaruitval en kaalheid verminderen met het haarsupplement van Skin for Skin

Het haarsupplement van skin for skin werkt aan: 

  • Een gezonde (hoofd)huid 
  • Sterk en gezond haar 
  • Haaruitval 
  • Broos, dof en pluizig haar 
  • Glanzend haar 
  • Sterke en lange nagels (leuke bijkomstigheid) 
  • Gespleten haarpunten (deze verdwijnen echt!) 
  • Snellere haargroei 
Ga haaruitval tegen met dit power duo!

Geef je haarroutine een upgrade! 

Naast een goed haarsupplement en de juiste shampoo en conditioner kun je haaruitval ook tegengaan met onze nieuwste tool: de haar massageborstel. Het masseren van de hoofdhuid met onze haarmassage-brush stimuleert de haargroei, verwijdert dode huidcellen, reinigt de haren en de hoofdhuid en helpt stress te verminderen. Voeg de Skin for Skin brush toe aan jouw bestelling om je nieuwe haarroutine naar next – level te brengen!

Vorige post Volgende bericht