Zonschade aan de huid? Zo bescherm en herstel je de huid! – Skin for Skin NL Skip to content

VOOR 14U BESTELD, ZELFDE WERKDAG VERZONDEN

GEMIDDELD 5 STERREN BEOORDELING

GRATIS BEZORGING IN NEDERLAND VANAF €50

Zonschade aan de huid? Zo bescherm en herstel je de huid!
Elliot Mersie

Zonschade aan de huid? Zo bescherm en herstel je de huid!

Terug naar blogs

Zonschade aan de huid? Zo bescherm en herstel je de huid!

Hoewel we bijna allemaal instant blij worden bij de warme zonnestralen, veroorzaakt diezelfde zon veel schade aan onze huid. We zijn ons vaak niet bewust hoe groot de gevolgen kunnen zijn van die zonschade. Massaal gaan we met onze winterhuidjes uren bakken in de zon om dat mooie bruine kleurtje zo snel en zo lang mogelijk te krijgen. Maar is dat bruine kleurtje die zonschade aan de huid het eigenlijk wel waard? 

Wat doen de zonnestralen voor de huid?

Hoewel het in dit artikel vooral gaat over de schade die de zon aanricht aan onze huid, heeft zonlicht ook veel positieve effecten: 

  • Het bevordert de aanmaak van Vitamine D

Zonlicht is de primaire bron van vitamine D! Vitamine D is van belang voor een goede weerstand, sterke botten en tanden, is goed voor de spieren en heeft een positieve invloed op ons immuunsysteem. Elke dag 10 tot 15 minuten zonlicht op je armen, handen en gezicht is voldoende om de vitamine D-versterkende voordelen van de zon te benutten.

  • Het verhoogt de gemoedsstemming 

Blootstelling aan zonlicht (met mate) helpt je humeur te verbeteren. Zonlicht verhoogt namelijk het serotonine niveau in ons lichaam. Serotonine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Bovendien vermindert zonlicht het risico op depressie bij mensen met seizoen gerelateerde depressies.

  • Het verbetert de slaap 

Hoe meer je wordt blootgesteld aan daglicht, hoe meer melatonine je ’s nachts produceert. Dit hormoon – ook wel bekend als het slaaphormoon – heeft invloed op ons slaap-waakritme. Het zorgt ervoor dat we slaperig worden wanneer het donker wordt. Ook heeft het invloed op de kwaliteit van onze slaap zelf.

De zon is dus zeker ontzettend belangrijk, maar naast deze positieve effecten is zonlicht ook de nummer 1 oorzaak van huidkanker en huidveroudering! Voordat we hier dieper op ingaan is het belangrijk het verschil te weten tussen de verschillende stralingen van de zon. 

UVA en UVB stralen 

Zonlicht bestaat voor een deel uit ultraviolette stralen: UVA en UVB. Daarnaast bevat zonlicht ook infrarood stralen, hierdoor voelt de zon lekker warm. 

UVA: A staat voor Aging

UVA-straling bereikt de diepere huidlagen en is verantwoordelijk voor huidveroudering zoals rimpels, huidverslapping en pigmentvlekken. UVA-stralen zijn de hele dag aanwezig, zowel in de zomer als in de winter en ze bereiken de huid door wolken en glas heen. Van de aanwezige ultraviolette stralingen bestaat 95% uit UVA-straling. 

UVB: B staat voor Burning 

UVB-straling zorgt ervoor dat je huid bruin kleurt, maar kan de huid ook verbranden. In de bovenste lagen van de huid bevinden zich de melanocyten (belangrijke huidcellen). Deze melanocyten produceren melanine (pigment). Melanine zorgt voor de kleur van de huid. Hoe groter de melanocyten, des te meer pigment er wordt afgegeven en hoe bruiner de huid kleurt. De productie van melanine neemt toe na blootstelling aan UVB-stralen. De Melanocyten gaan dan meer melanine (pigment) produceren en komen ze, als een soort verdedigingsleger, naar de oppervlakte van de huid. Omdat de pigmentkorrels bruin gekleurd zijn, krijgt je huid een bruine kleur. Deze bruine kleur is dus eigenlijk je natuurlijke zonnebrandcrème. 

De intensiteit van UVB-straling varieert afhankelijk van het seizoen en is in de zomer sterker dan in de winter. Het percentage UVA-stralen daarentegen varieert een stuk minder per seizoen en daardoor blijven de risico’s die verbonden zijn aan UVA-straling het hele jaar aanwezig, zelfs op een bewolkte dag. 


Hoe wordt je bruin door de zon? Melanocyten produceren door UVB-stralen melanine. Dit pigment heeft een bruine kleur.

Zonschade aan de huid 

De schadelijke UV-stralen in zonlicht kunnen de huid flink beschadigen. Huidkanker is misschien het meest bekende negatieve effect van zonlicht, maar wist je dat de zon je huid op meerdere manieren kan beschadigen?

Een verbrande huid

Wanneer de huid te veel en onbeschermd wordt blootgesteld aan UVB-stralen kan de huid gaan verbranden. Dit hangt af van het huidtype, een lichte huid verbrandt sneller dan een donkere huid. Dit komt omdat een licht huidtype minder pigment aanmaakt waardoor de huid van nature minder goed is beschermt. De UVB-straling in zonlicht beschadigt bij overmatige blootstelling het DNA in de huidcellen. Het lichaam wil deze schade herstellen en de beschadigde cellen opruimen. 

Dat doet het lichaam door het produceren van bepaalde stofjes. Daardoor ontstaat er een ontstekingsreactie en worden bloedvaten wijder waardoor er meer bloed stroomt naar de verbrande plek. Hiermee proberen de cellen als het ware de brand te blussen en dat zorgt ervoor dat je huid rood wordt, op kan zwellen en pijnlijk kan aanvoelen. Elke keer als je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar.

Pigment vlekken

Pigmentvlekken ontstaan doordat er plaatselijk meer melanine (pigment) wordt aangemaakt in de huid. Wanneer de pigmentcellen in de huid in de war raken, kunnen de cellen een teveel aan pigment gaan aanmaken. Deze verstoring kan zorgen voor het ontstaan van donkere vlekjes op je huid: pigmentvlekken. 

Actinische keratosen

Actinische keratosen (keratosis actinica) zijn kleine, ruw aanvoelende plekjes op de huid, vaak met een lichtbruine kleur. Actinisch betekent: veroorzaakt door zonlicht, en keratose is de term voor een verhoorningsstoornis van de huid. Actinische keratosen ontstaan doordat het erfelijk materiaal (DNA) in de huidcellen beschadigd is geraakt door langdurige blootstelling van de huid aan zonlicht. Daardoor kan de cel niet meer op een normale manier delen en uitgroeien en ontstaat aan de oppervlakte van de huid een abnormale verhoorning (keratose). Deze aandoening wordt beschouwd als een voorstadium van huidkanker.

Huidkanker 

De bekende risicofactor voor huidkanker is te veel UV-straling. Elke keer als je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) bracht in 2019 een rapport uit over het schokkende aantal van 70.000 nieuwe patiënten met huidkanker per jaar. IKNl: “Van alle nieuwe kankerpatiënten in Nederland gaat het in 52% van de gevallen om huidkanker. Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland en dat is niet nodig. Door op tijd schaduw te zoeken, een hoed te dragen en goed in te smeren kunnen we huidkanker grotendeels voorkomen.”

Snellere huidveroudering door de zon 

Hierboven hebben we verschillende vormen van zonschade aan de huid besproken. Toch zijn we een belangrijke vorm van zonschade aan de huid vergeten, namelijk: rimpels, huidverslapping en snellere huidveroudering! Rimpels door de zon? Ja! De zon is namelijk voor 80% verantwoordelijk voor huidveroudering. Dat heeft alles te maken met collageen. 

UVA stralen in zonlicht dringen dieper door binnen de huidlagen. De UVA-stralen tasten daar ons collageen aan. De collageenvezels gaan hierdoor kapot en verliezen hun veerkracht. Daarnaast verslechteren UV-stralen ook de aanmaak van nieuw type 1 collageen in de huid. Wanneer het collageen afneemt in de huid, verslapt de huid en ontstaan uiteindelijk rimpels.

De ultraviolette stralingen in zonlicht kunnen de huid beschadigen tot in de celkern, waar ons DNA zich bevindt. Een cel met beschadigt DNA kan niet goed meer functioneren. Dat heeft negatieve invloed op het herstelmechanisme van de huid, met vroegtijdige huidveroudering tot gevolg.

Leuk dat bruine kleurtje, maar is het die extra rimpels waard? 


Bescherm je huid tijdens het zonnen ook van binnenuit.

Hoe kun je zonschade aan de huid herstellen en voorkomen?

Voorkomen is zeker beter dan genezen, zeker als het gaat om zonschade aan de huid. Het is daarom belangrijk om verstandig te zonnen. Verstandig zonnen doe je zo: 

  1. Vermijd de zon tussen 11:00 uur en 15:00 uur, zeker in de zomer! Probeer dan juist de schaduw op te zoeken. 
  2. Gebruik altijd SPF! De zon schijnt alleen in de nacht niet, dat betekent dat de UV-stralen ook op een bewolkte dag schadelijk zijn. Gebruik altijd minimaal SPF 30 en smeer dat meerdere malen per dag. 
  3. Wanneer je SPF in je dagcrème hebt, smeer deze dan om de twee uur bij. Wanneer je ’s ochtends je dagcrème smeert beschermt deze jouw huid niet meer om 12:00 uur ’s middags.  
  4. Draag UV-werende kleding en probeer je gezicht zoveel mogelijk te bedekken tijdens het zonnen. 
  5. Voedt je huid altijd na het zonnen met een hydraterende crème of lotion. 

Naast voorkomen is het ook belangrijk om de huid te herstellen na het zonnen. De producten van Skin for Skin kunnen daarbij helpen. 

  1. Versterk je collageenvezels, zeker tijdens de zomer! Met het Skin for Skin collageen supplement lever je iedere dag nieuwe bouwstenen aan de huid en houd je jouw collageen niveau op peil. Ons collageen supplement met vitamine C helpt de huid van binnenuit te versterken en ondersteunt de conditie van de huid.
  2. Het regelmatig drinken van groene thee en het eten van voeding rijk aan flavonoïden (rood en paars fruit) kan helpen DNA-schade door UV-licht te voorkomen of te verminderen.
  3. Een huid die veel aan de zon wordt blootgesteld voelt vaak droger aan en ziet er dof uit. Dit komt omdat de vochtbalans van de huid wordt verstoord. In de huid kan er te veel vocht verdampen, waardoor de huid uitdroogt. Geef je huid een hydratatie boost met onze heerlijke sheetmaskers. De maskers bevatten een hoog hydraterend vermogen en herstellen de vochtbalans van de huid, waardoor je huid binnen no-time weer gezond is!
  4. Na het zonnen is het extra belangrijk om de huid te voeden met herstellende en hydraterende ingrediënten. Ingrediënten als vitamine E, hyaluronzuur, niacinamide, arginine, ceramiden, squalaan en collageen herstellen en beschermen de huid. Je vindt deze ingrediënten in onze serumcapsules.
  5. Voorkom vochtverlies in de huid! De Lock it in crème van Skin for Skin gaat vochtverlies in de huid tegen. Daarnaast bevat de crème o.a. aloë vera, shea butter en verschillende antioxidanten: perfect om zonschade tegen te gaan.

Your summer essentials

Your summer essentials

Om de huid goed te beschermen tegen zonschade, hebben we jouw belangrijkste zomer essentials opgesomd:

Geniet van je zon zonder je zorgen te hoeven maken om je huid met de Skin for Skin Essentials!

Previous Post Next Post