Hormonen en (huid)veroudering – Skin for Skin NL Doorgaan naar artikel

VOOR 14U BESTELD, ZELFDE WERKDAG VERZONDEN

GEMIDDELD 5 STERREN BEOORDELING

GRATIS BEZORGING IN NEDERLAND VANAF €50

Hormonen en (huid)veroudering
Danielle Van der Sloot

Hormonen en (huid)veroudering

Terug naar blogs

Vrouwen en hormonen, we zijn er soms lekker mee… Hormonen zijn stofjes die ons lichaam zelf aanmaakt en via de bloedbaan organen en weefsels aansturen. Hormonen hebben invloed op veel lichaamsprocessen zoals: de groei, puberteit, menstruatie, zwangerschap, de overgang, maar ook onze huid! Voornamelijk het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen heeft veel invloed op onze huid en de veroudering daarvan. 

Oestrogeen, wat doet het eigenlijk?

Oestrogeen is het belangrijkste vrouwelijke hormoon. Tijdens de puberteit stijgt de oestrogeenspiegel, waardoor de geslachtsorganen veranderen. De borsten, baarmoeder en vagina maken een groei door en de menstruele cyclus komt op gang. Oestrogeen is bij veel lichaamsprocessen belangrijk, zo kan het onder andere bijdragen aan:

  • Een mooie, gezonde huid
  • Sterke botten
  • Een normale bloeddruk
  • Een normale cholesterolspiegel 
  • Goede hersenfuncties
  • Emotionele balans
  • De doorbloeding en vochthuishouding in de vagina
  • Opbouw van het baarmoederslijmvlies

Hormonen en de overgang

In de vruchtbare periode regelen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron je menstruatie. Ze laten iedere maand een eicel rijpen en zorgen dat je baarmoeder klaar is om een bevruchte eicel te ontvangen. Volgt er geen bevruchting, dan laten ze het baarmoederslijm afvoeren via je menstruatie en begint de maandelijkse cyclus opnieuw.

Jarenlang zijn oestrogeen en progesteron in je lichaam met elkaar in evenwicht. Vanaf je 40ste neemt de aanmaak van oestrogeen en progesteron langzaam af. Eerst merk je daar nog niets van. Gemiddeld maakt je lichaam na de overgang zo’n 60% minder oestrogeen aan. De productie van progesteron daalt tot bijna nul. De balans tussen deze hormonen wordt dus anders. Je lichaam moet zich aan deze nieuwe situatie aanpassen. Daardoor kun je overgangsverschijnselen ervaren.

Hormonen en huidveroudering 

De hormonen Oestrogeen en progesteron spelen niet alleen een belangrijke rol bij onze vrouwelijke cyclus, deze hormonen hebben ook een hele belangrijke rol bij huidveroudering. Het hormoon oestrogeen heeft namelijk invloed op de vorming van nieuw collageenweefsel. Het hormoon progesteron zorgt weer voor het behoud van bestaand collageen. Door de snelle daling van de hoeveelheid hormonen aan het begin van en in de menopauze merken veel vrouwen dat hun huid ineens snel veroudert: de huid wordt dunner en heeft minder volume, rimpels worden ineens dieper.

Collageen en oestrogeen

Studies hebben aangetoond dat tot 30% van het huidcollageen verloren gaat in de eerste 5 jaar van de menopauze. Collageen kun je zien als de bouwstenen van de huid, het houdt de huid stevig en elastisch. Wanneer dit collageen afneemt, verslapt de huid en ontstaan rimpels. Het is dus niet heel gek dat vrouwen tijdens en na de overgang merken dat hun huid opeens snel veroudert. Bovendien daalt de productie van oestrogeen al eerder; vanaf het 40ste levensjaar. Zoals we hierboven hebben gelezen is oestrogeen belangrijk voor de vorming van nieuw collageen. Het is dan ook aan te raden om al rondom die leeftijd, en zéker tijdens en na de overgang, voeding die rijk is aan plantaardig oestrogeen (fyto-oestrogeen) toe te voegen aan je eetpatroon. 

Bij een oplopend oestrogeen tekort stimuleren bepaalde planten de werking van het oorspronkelijke hormoon. Op die manier is het mogelijk om de elasticiteit van de huid te verbeteren en zowel het gehalte aan hyaluronzuur als de productie van collageen te verhogen! 

Fyto-oestrogenen 

Er zijn drie verschillende groepen fyto-oestrogenen: isoflavonen, coumestanen en lignanen. 

  • Isoflavonen: Isoflavonen vind je in sojakiemen- en bonen, gefermenteerde soja, cacao, peulvruchten, bloemkool, broccoli, radijs, spruitjes, Chinese kool, rode klaver en lijnzaad
  • Coumestanen vind je in rode klaver, granaatappelitolie, alfalfakiemen, sojakiemen, sojabonen en kruisbessen.  
  • Liganen zitten vooral in lijnzaad, pinda’s, hennepzaad, knoflook, mosterdzaad, tarwebloem, fruit, bessen, groente, thee en koffie. 

Andere belangrijke bronnen van fyto-oestrogenen zijn: selderij, zoete aardappel, maca, gedroogde abrikozen, dadels, humus, linzen, sesamzaad en pistachenoten. 

Beautiful aging in plaats van anti-aging

We hopen allemaal ouder te mogen worden en daar hoort huidveroudering gewoon bij. Skin for Skin legt de focus daarom niet op ‘anti-aging’ maar op ‘beautiful aging’. Ons collageen supplement kan een mooie toevoeging zijn om de huid bouwstoffen aan te leveren en zo nieuw collageen aan te maken. Klik op onderstaand product voor meer informatie over ons collageen supplement, 100% natuurlijk!

Vorige post Volgende bericht