Haaruitval: Wat kun je eraan doen?

Zeker 50% van de vrouwen krijgt in een bepaalde periode van haar leven last van haaruitval. Het begint misschien met een onschuldige bad hair day, maar als er uiteindelijk meer haar in je borstel zit dan op je hoofd, dan moet je je toch eens achter de oren gaan krabben.

Ik hoef je vast niet te vertellen hoe erg het is om je haar te verliezen. Opeens vindt je overal om je heen losse haren, verliest het zijn natuurlijke glans en krijg je je haar gewoon níet meer in model. Langzaam maar zeker verlies je ook een beetje je zelfvertrouwen.

De oorzaken van haaruitval

Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer je last hebt van haaruitval is het belangrijk om te achterhalen welke oorzaak voor jou van toepassing is. Mogelijke oorzaken van haaruitval zijn: 

  1. Vitaminetekort: onder andere vitaminen B en C spelen een grote rol bij haaruitval. Het is erg belangrijk om voldoende vitaminen binnen te krijgen. 
  2. Haaruitval door stress: Door stress vindt een overtollige productie aan melkzuur plaats, dit veroorzaakt haaruitval.
  3. Collageen tekort: De bloedvaatjes die de haren zuurstof en voeding geven bestaan voor een groot deel uit collageen. Na ons 25ste levensjaar neemt het collageen in ons lichaam steeds verder af. 
  4. Roken: het zuurstofgehalte in je bloed vermindert bij roken, waardoor je haar kan uitvallen. 
  5. Zwangerschap: door veranderende hormonen, stress en spanningen kan haaruitval tijdens de zwangerschap ontstaan. 
  6. Erfelijke aanleg/Alopecia androgenetica: een natuurlijk lichaamsproces dat beïnvloed wordt door hormonen en erfelijke factoren. Deze vorm van haaruitval wordt ook wel alopecia androgenetica genoemd.
  7. Medicijngebruik: bepaalde geneesmiddelen kunnen haaruitval veroorzaken.
  8. Ouderdom. Wanneer je ouder wordt, groeit je haar minder lang door en wordt het zwakker en dunner. Dit heeft ook te maken met de collageen afname. 
  9. Hormonale schommelingen: Wanneer je zwanger bent of in de overgang komt kun je last hebben van haaruitval. Hormoonwisselingen zijn namelijk van invloed op de haargroeicyclus.
  10. Kapsels of hoofdbedekking: Een strakke knot of vlecht, hair-extensions en hoofdbedekking kunnen ervoor zorgen dat er te veel spanning op je haren staat.
  11. Chemotherapie: Door een chemokuur kun je in korte tijd veel haar verliezen.
  12. Ziektes, infecties of aandoeningen: Denk hierbij aan schimmelinfecties, schildklieraandoeningen of een ijzertekort.
  13. Haarziekte: Heb je plotseling last van kale plekken? Dan kan dit duiden op de haarziekte: alopecia areata. Raadpleeg in dat geval je huisarts. 

Wat helpt tegen haaruitval

Haaruitval los je helaas niet van de een op de andere dag op. Wanneer je haaruitval tegen wilt gaan is het belangrijk om te weten hoe ons haar is opgebouwd. We staan er vaak niet bij stil, maar de haar ligt met het haarzakje geworteld in de huid. Om de haarzakjes heen vinden we allemaal bloedvaatjes. De haarzakjes krijgen voeding en zuurstof via de bloedvaten. Deze bloedvaten bestaan voor een groot deel uit collageen. Vanuit de bloedbaan krijgen de haarzakjes voedingsstoffen en zuurstof aangeleverd. Hoe meer voeding de haren krijgen, hoe beter de haren kunnen groeien en hoe sterker ze worden.

Het is dus belangrijk om de bloedvaatjes die de haren hun voeding en zuurstof geven goed te verzorgen, zeker wanneer er sprake is van haaruitval. Deze bloedvaatjes bestaan voor een groot deel uit collageen. Wanneer we ouder worden neemt het collageen af en vermindert de kwaliteit van deze bloedvaatjes. Het haar krijgt zo te weinig zuurstof en vitaminen, waardoor het kan uitvallen. 

Om haaruitval tegen te gaan is het belangrijk om te kijken naar de oorzaak van jouw haaruitval. Geef je haren en je hoofdhuid de juiste voeding en vitamines door middel van een goed haarsupplement. Verzorg je haren en hoofdhuid met een goede shampoo en conditioner. Daarnaast kun je met een haar massageborstel de hoofdhuid een massage geven waardoor de haargroei wordt gestimuleerd. 

Ontvang het eBook

Lees alles over collageen en haar in ons eBook!

Kommentar verfassen

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Scroll to Top

Birthday discount!

Tage
Stunden
Minuten
Sekunden

Dieses Wochenende feiern wir den Geburtstag von Mitgründer Mardien mit dieser Aktion:

* Der Rabatt und die Teemischungen werden automatisch hinzugefügt.

Am gesamten Osterwochenende

10% Osteraktion!

Auf alle Produkte 10% Rabatt

Wir möchten uns bei
unseren Kunden bedanken:

Valentinstag
Aktion

Gratis Kollagenpralinen

bei allen Bestellungen!

gültig vom 12.2.2021 bis 14.2.2021