Wat te doen tegen puistjes en acne?

Acne, puistjes, mee-eters… Super vervelend maar er is zeker wel wat te doen tegen puistjes en acne! 90% van de mensen krijgt te maken met acne. Puistjes, puisten en acne kunnen je leven flink ondermijnen, of je nou een puber bent of een volwassen vrouw. In deze blog leggen we graag uit wat acne is, hoe acne ontstaat en wat je kan doen tegen puistjes en acne. Ook geven we jou tips tegen acne en puistjes en een volledige anti-acne routine! 

Wil je alles leren over een gezonde en sterke huid? Download dan onderaan deze pagina ons gratis E-book!

Wat is acne?

Acne is het meest voorkomende huidprobleem en groter dan alle andere huidaandoeningen bij elkaar. Acne is voor iedereen, of je nu jong of wat ouder bent, ontzettend vervelend, ontsierend en zelfs pijnlijk. Eigenlijk is Acne een verzamelnaam van heel veel verschillende soorten onzuiverheden. Het ziet er bij iedereen anders uit. De een heeft alleen mee-eters, de ander kleine witte bultjes of puistjes, en de echte pechvogels hebben te kampen met puisten, papels en soms zelfs met abcessen. 

Wat is acne? En hoe ontstaat acne?

Hoe ontstaat acne?

Acne kent verschillende oorzaken en factoren. Acne en puistjes kunnen ontstaan door: 

 • Abnormale verhoorning van de opperste huidcellen, waardoor je poriën verstopt raken. 
 • Een verhoogde talgproductie, omdat de talgklieren getriggerd worden. 
 • Ontsteking van de talgklier door de aanwezigheid van een bacterie. 

Daarnaast kan acne uitgelokt worden door verschillende factoren: 

 • Een voedselallergie 
 • Een resistente bacterie 
 • Een darmprobleem, zoals een lekkende darm
 • Een hormonale disbalans 
 • Een vitaminetekort 
 • Slaapgebrek 
 • Stress 
 • Erfelijke aanleg 
 • Een verkeerd voedingspatroon/levensstijl 
 • Verkeerde huidverzorgingsproducten 

Hoewel de oorzaak en factoren van acne kunnen verschillen, is het proces van het ontstaan van een puistje vaak hetzelfde. Acne en puistjes ontstaan als de talgklier overmatig talg gaat produceren. Deze talg kan niet weg uit de huid vanwege de opgehoopte (dode) huidcellen. Als het talg bij het haarzakje dan ook nog gaat ontsteken, heb je de poppen aan het dansen en ontstaat een puistje. 

Vormen van acne

Je hebt dus verschillende vormen van acne:
-Milde acne: Deze vorm van acne bestaat uit mee-eters of comedonen. Deze vorm van acne ontstaat vaak door een verhoogde talgproductie en/of talgkliertjes die verstopt zitten door dode huidschilfers. 
-Middelmatige acne: Deze vorm van acne bestaat uit mee-eters, comedonen en op sommige plekjes ook echt puistjes. Naast een verhoogde talgproductie is er hier ook sprake van een abnormale verhoorning van de opperste huidlagen. Deze acne en puistjes ontstaan doordat de overtollige talg niet weg kan. Een dikke laag huidschilfers sluit namelijk je poriën af. Het talg wat hierdoor niet weg kan, kan gaan ontsteken waardoor een puistje ontstaat. 
-Ernstige acne: Deze vorm van acne bestaat uit meerder rode en gele puistjes. Hierbij is sprake van een verhoogde talgproductie, abnormale verhoorning van de opperste huidcellen, en de bacterie P-acnes. Puistjes gaan ontsteken en er ontstaan puisten, papels en in sommige gevallen zelfs abcessen.

Precies weten wat in jouw huid gaande is, is ontzettend belangrijk want elke vorm heeft zijn eigen aanpak nodig. Een milde vorm van acne behandelen met producten voor ernstige acne, kan de situatie alleen maar verergeren! 

Wat vertellen de acnezones op het gezicht?

De plaats op je gezicht van de puist of ontsteking is ook erg belangrijk. Zie hieronder onze afbeelding, de locatie kan veel zeggen over de oorzaak van een puistje. De huid is een spiegel van onze gezondheid van binnen. De huid laat ons dus zien wat we van binnen tekort komen. Zo worden puistjes op ons voorhoofd vaak gelijk gelinkt aan ons verteringssysteem en dus ons voedingspatroon. Heb je op deze zone vaak puistjes? Lees dan hieronder onze tips over een acne proof voedingspatroon. Ook te weinig of slecht slapen en stress kan bijdragen aan verteringsproblemen. 

Healthy skin starts from within!

Skin for Skin weet als geen ander het belang van gezondheid van binnenuit, en de benefits hiervan. De producten van Skin for Skin kunnen ingezet worden ter ondersteuning in je strijd tegen puistjes, puisten of acne. 

Pil tegen acne

Zo hebben wij ons unieke Skin for Skin haarsupplement. We horen je al denken; ‘een haar supplement tegen acne?’ Zoals op de eerste afbeelding te zien is, ontstaat een puistje altijd in een haarzakje. In ernstige gevallen kan zelfs het haarzakje mee gaan ontsteken. De talgklier is altijd verbonden aan de haarschacht. Ons haarsupplement bevat zink. Zink heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Ook helpt zink heel mooi bij het herstellen van de huid, wat erg belangrijk is bij acne en puistjes om littekens te voorkomen. Ons haarsupplement bevat verder Vitamine A, een vitamine met een ontstekingsremmende werking. Vitamine A helpt de huid te vernieuwen, heeft een talg-regulerende werking en kan voorkomen dat de poriën verstopt raken.

Daarnaast bevat ons haar supplement, net als ons collageen supplement, Vitamine C en collageen. Vitamine C is belangrijk voor de vorming van collageen dat de huid van binnenuit kan versterken, verstevigen en de conditie van de huid kan ondersteunen! De Vitamine B en biotine in ons supplement helpen bij het gezond houden van de huid, het voeden van de huid en ondersteunen het herstellend vermogen van de huid! Naast de werking op het haar heeft het supplement dus ook hele mooie resultaten op de huid, 2 vliegen in 1 klap dus. 

Verzorg de huid van binnenuit!

Naast onze supplementen hebben wij ook twee gezonde teablends ontwikkeld. Onze herbal teablend bevat verschillende kruiden zoals kurkuma, gember, zoethout en salie; kruiden met een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Onze berry teablend bevat juist veel sterke antioxidanten; witte en groene thee, zwarte bessen en rode bessen. Antioxidanten zijn onmisbaar in de strijd tegen vrije radicalen in jouw huid. Vervang je frisdrank, zuivel en cafeïne dus voor een van onze gezonde theesoorten

Masker tegen acne en puistjes!

Skin for Skin heeft ook een heerlijk sheetmasker, dat ontzettend goed werkt voor de acne huid. Ons ‘get me glowing’ sheetmasker is onder andere erg zuiverend door het wilgenbast extract, herstellend door het aminozuur arginine, hydraterend door hyaluronzuur, exfoliërend door fytinezuur, en kalmerend door zilveroxide. Deze vijf eigenschappen werken erg goed tegen acne en puistjes. 

Anti-acne producten van Skin for Skin.

Tips tegen puistjes en acne

De vraag ‘wat te doen tegen puistjes en acne?’ is niet voor iedereen op dezelfde manier te beantwoorden. Wij adviseren allereerst om een huidspecialist te bezoeken, die je kan helpen met het achterhalen van de oorzaak en vorm van jouw acne. Daarnaast hebben wij een aantal tips die jou zeker kunnen helpen om jouw acne onder controle te krijgen én veel geld besparen! 

Hieronder volgen onze tips:

Tip 1 Voeding tegen acne en puistjes  

Voeg veel verse groentes, verse vis, fruit, noten en glutenvrije granen toe aan jouw voedingspatroon. Vermijd alle vormen van zuivel, snelle koolhydraten, suikers, snoep, chocolade, snacks en matig je cafeïne-inname. Vermijd ook varkensvlees. Deze voedingsmiddelen triggeren acne.

Tip 2: Stress en slaapgebrek 

Stress en slaapgebrek kunnen bijdragen aan hormonale problemen en dus ook hormonale acne. Vergeet ook zeker niet om je kussensloop heel vaak te verschonen, het liefst elke dag. 

Tip 3: supplementen tegen acne en puistjes

Naast gezonde voeding kun je ook zeker supplementen innemen die: Vit. A, B, C, D, zink, probiotica, omega 3 vetzuren en kurkuma bevatten. Van deze stoffen zijn veel onderzoeken die laten zien dat de stoffen acne kunnen verminderen. 

Tip 4: Exfoliëren en peelen 

Exfoliëren en peelen zijn belangrijk om je huidlaag dun te houden, zodat de talg uit de huid kan en niet ophoopt. Exfoliërende stoffen die je thuis kan gebruiken zijn: salicylzuur en benzoylperoxide. Voor milde acne kan salicylzuur al voldoende zijn. Benzoylperoxide kan ingezet worden bij matige en ernstige acne. Benzoylperoxide doodt namelijk de P-acnes bacterie. Het is gewoon bij de apotheek te verkrijgen. Peelings met een hoge concentratie salicylzuur of glycolzuur kun je het best bij je huidspecialist laten doen. Let op: bescherm je gezicht elke dag met een goede SPH, een dunne huid verbrandt sneller. Verbranden betekent sneller rimpels en pigmentvlekken!

Tip 5: Ga bacteriën tegen

Wat ook ontzettend belangrijk is, is om niet aan je gezicht te komen! Raak de gezichtshuid zo min mogelijk aan, er zitten ontelbaar veel bacteriën op je handen. Een acne huid heeft het al druk genoeg met de P-acnes bacterie! 

Tip 6: De juiste huidverzorging

Verzorg je huid mild, maar wel goed. Geen agressieve producten, alleen producten waar de werkzaamheid van bewezen is. Zoek overigens altijd producten op waterbasis. (om verhoogde talgproductie te voorkomen) Agressieve producten drogen de huid namelijk uit, waardoor de huid meer talg aan gaat maken. Lees hieronder onze tips voor een juiste huidverzorgingsroutine.

Tip 7: Vergoed acne-behandelingen

Zorgverzekeraars vergoeden acne-behandeling vaak in een aanvullend pakket. Huidspecialisten die bij organisaties zoals de Anbos zijn aangesloten, mogen hun behandelingen laten vergoeden. Zo betaal je misschien twee tientjes meer in de maand aan jouw zorgverzekeraar, maar krijg je wel de vaak dure acne behandelingen vergoed.

Huidverzorgingsroutine voor acne

De bovenstaande tips zullen je zeker helpen om jouw acne goed onder controle te krijgen. Deze tips tegen acne hebben wij nog even samengevat in een huidroutine! 

Stap 1: Reinig jouw huid twee keer per dag met een milde, in wateroplosbare cleanser. Doe dit, vooral ’s avonds op de double cleans manier: twee keer reinigen achter elkaar. Goed reinigen is een must! 

Stap 2: Gebruik na het reinigen een ontstekingsremmende toner, met ontstekingsremmende ingrediënten zoals: groene thee, allantoïne, glycyrrhiza glabra of quercitin.

Stap 3: Gebruik een exfoliant zoals salicylzuur. Het is erg belangrijk om de huid dun te houden, dode huidcellen te verwijderen zodat de talg niet kan ophopen. Een zuiverend masker tegen acne en puistjes 1 keer in de week is ook een goede toevoeging aan jouw huidroutine. Bijvoorbeeld het ‘Get me glowing’ sheetmasker van Skin for Skin.

Stap 4: Breng benzoylperoxide aan op ontstoken puisten.

Stap 5: Gebruik een voedende moisturizer. Ingrediënten zoals vitamine C en vitamine B3 (niacinamide) werken erg goed voor de acne huid. Het is belangrijk om de huid goed te voeden en dus zeker van binnenuit, maar ook van buitenaf! 

Stap 6: Voed je huid van binnenuit. Hoewel de bovenstaande tips dus gaan over de verzorging van buitenaf is de verzorging van de huid van binnenuit net zo belangrijk! Een pil tegen acne mag dus niet ontbreken! Ons haar supplement kan hierbij goed ondersteunen! 

Stap 7: Ga een keer in de maand naar een huidspecialist om je huid goed te laten reinigen en peelen.

Voor acne geldt: kennis is macht. Hopelijk hebben we je iets meer kennis gegeven over wat je kunt doen tegen puistjes en acne, het ontstaan van acne, en producten en behandelingen tegen acne. Wil je meer informatie over Acne en hoe Skin for Skin hierbij kan helpen? Download hieronder het E-book met alles over Acne. Daarnaast ontvang je hierbij een kortingscode die te gebruiken is in onze webshop!

Ontvang het eBook

Lees alles over een sterke en gezonde huid in ons eBook

6 gedachten over “Wat te doen tegen puistjes en acne?”

 1. Ik heb acne en ik ben 13 jaar ik heb er veel last van en ik word er heel onzeker over ik krab en knijp ze uit maar dat krijg ik bloedvlekjes op mn gezicht en dan zien je allemaal bloed ik wil zo graag dat het stopt kunt u me helpen heeft u tips dat 100% werkt? Mijn moeder zegt dat het komt omdat ik veel ongezonde dingen eet. Weet u wat ik moet proberen ?

  1. Regida Kroon Zwaan

   Wat ontzettend vervelend zeg! Acne en puistjes ontstaan vaak in de puberteit door o.a. hormonen, je hoeft je hier dus echt niet onzeker door te voelen want acne is het meest voorkomende huidprobleem! Gelukkig zijn er een aantal dingen die we zelf kunnen doen om acne onder controle te krijgen. Voeding is daar zeker een van! Bepaalde voedingsstoffen kunnen acne veroorzaken of juist tegengaan! Op deze pagina geven wij daarover ook tips. De huid verzorgen van binnenuit is dus heel belangrijk, maar de juiste producten zijn ook erg belangrijk! Bezoek daarvoor eens een huidspecialiste bij jou in de buurt, die kan je adviseren over de juiste producten! Verder geven we op deze pagina verschillende tips tegen puistjes en acne en een compleet voorbeeld van een huidverzorgingsroutine die je zou kunnen volgen. Daarnaast zou ik je willen adviseren om NIET aan de puistjes te zitten, want hierdoor ontstaan vaak littekens en juist meer puistjes… Probeer dus gezond te eten en drinken, de huid van binnenuit en buitenaf goed te verzorgen en niet te veel aan de huid te zitten. Mocht je verder nog vragen hebben horen we het graag! 🙂

 2. Ik heb al een aantal jaar last van puistjes en fungal acne (gist puistjes). Mijn ochtend en avond routine bestaat uit een cleanser, niacinemide en zinc (van the ordinary) en een moisturizer. In de ochtend gebruik ik ook nog zonnebrand. De niacinemide gebruik ik nu al 1,5 maand maar het werkt niet echt voor mij. Ik eet en drink wel veel zuivel dus daar zou het misschien ook aan kunnen liggen. Hebben jullie tips voor mij?

  1. Regida Kroon Zwaan

   Hoi! Bedankt voor je vraag! Allereerst zouden wij adviseren te minderen met jouw zuivel inname, probeer dit anders voor een bepaalde periode helemaal niet in te nemen om te kijken wat het voor je huid doet! Daarnaast kan Niacinamide en Zink ook uitdrogend werken, waardoor je huid uitdroogt en juist meer talg aan gaat maken.. Misschien zou je kunnen proberen dit serum niet elke dag te gebruiken en af te wisselen met een voedend serum. Ook zou ik goed kijken naar de ingrediënten van de zonnebrand die je gebruikt! Daarnaast zouden wij adviseren om gebruik te maken van peelings en de huid regelmatig te exfoliëren! Ook een bezoek aan de schoonheidsspecialist is aan te raden, om zo samen te kijken hoe jij kunt werken aan huidverbetering. Tot slot, kijk goed naar jouw leefstijl en voedingspatroon, misschien is het goed om bepaalde tekorten aan te vullen met een supplement!

    1. Regida Kroon Zwaan

     Heel veel succes! Nog even een kleine tip: ons get me glowing sheetmasker is een heel mooi masker tegen acne! Dit masker werkt zuiverend, exfolierend, ontstekingsremmend, kalmerend en hydraterend! Het overige serum kun je bewaren in een flesje en vervolgens nog ruim 2 weken gebruiken als serum onder je dagcrème! Zeker een aanrader als je thuis een mini gezichtsbehandeling wilt doen 🙂 Vandaag ontvang je nog 10% korting met de code hoera41!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top